Úžasný cviklový šalát
31. 10. 2017 | Simona

Úžasný cviklový šalát

Jeseň je obdobím, kedy zbierame úrodu, sťahujeme sa viac do seba a rekapitulujeme, čo všetko ešte potrebujeme dokončiť. Čas sa spomaľuje a príroda sa zahaľuje do nádherných zlatých či červených šiat. Počasie je citeľne chladnejšie, čo nás núti uchýliť sa do teplej kuchyne a vyčarovať dobrotu, ktorá zahreje zvnútra aj zvonka.

Cvikla je typickou ,,jesennou“ zeleninou. Priznám sa, jej zemitej, sladkastej chuti som odolávala veľmi dlho. Preto sa tento šalát stal láskou až na druhé zahryznutie. Po prvý raz som ho ochutnala na narodeninovej oslave a musela ho vyskúšať. Je na ňom ideálne to, že je skvelý studený, ale aj teplý a môžete vymyslieť milión variácií ako tento šalát pripraviť. Základ je samozrejme cvikla a vajíčka.

Na 1 – 2 porcie budeme potrebovať:

1 stredne veľkú cviklu

2 vajíčka

Domácu majonézu a/ alebo tatársku omáčku

Biely jogurt (nemusí byť)

Soľ

Korenie

Postup:

Najskôr si uvaríme cviklu (hoci to zaberie viac ako hodinu, stojí to za to). Keď je cvikla napoly uvarená, dáme variť aj vajíčka.

Keď začnú vrieť, plameň znížime a necháme vrieť cca 10 minút. Vajíčka necháme vychladnúť, aby sa nám dobre lúpali. Vajcia môžete nakrájať alebo jednoducho pretlačiť pomocou krájača na varené zemiaky.

 Keď cvikla zmäkne vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť. Pokiaľ sa zle šúpe, pomôže vidlička, ktorou cviklu jednoducho olúpeme a následne nakrájame na kocky. A teraz to začína. Ja najviac obľubujem základný, jednoduchý šalát, ktorý ochutím či už majonézou alebo tatárskou omáčkou. Jogurt nepridávam. Mojim malým trikom je pridať pár kvapiek citróna alebo citrodeka. Vy môžete skúsiť experimentovať. Skúste do šalátu zamiešať orechy, semienka, rôzne príchute alebo bylinky.

Šalát je naozaj výborný či už teplý, alebo studený, no keď ho odložíte na pár hodín do chladničky, chute sa spoja a bude ešte lepší.

dscn6589-2_1509433174.jpg

Akú variáciu ste vyskúšali vy? Podeľte sa s nami o vaše postrehy do komentára a určite pridajte aj fotku!

Ilustračné foto: osobný archív

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií o súboroch cookie nájdete tu.