3 jesenné polievky, ktoré zahrejú telo a pohladia dušu
6. 10. 2018 | Paťka

3 jesenné polievky, ktoré zahrejú telo a pohladia dušu

Jeseň je v plnom prúde. Aj keď je počas dňa vonkajšia teplota vyššia, ako je obvyklé na toto ročné obdobie, ráno a večer je vonku chladno. Po práci vám určite padne vhod chutná a rýchla večera, ktorá vás zasýti. Tieto polievky sú ideálne na večer!

Polievky nás zasýtia a neobsahujú veľa kalórií. Sú ideálnym jedlom na večeru, pretože nezaťažujú žalúdok a naše telo ich vie šahko stráviť. Tieto 3 polievky budete mať uvarené do pár minút. Medzitým si môžete pozrieť váš obľúbený seriál.

Zdravá zeleninová polievka

3 väčšie mrkvy
2 petržleny
menší karfiol
cibuľa
hrášok
zeler
maslo
voda
soľ a čierne korenie

Zeleninu očistíte, umyjete a nakrájate na také kúsky, aké máte radi. Je jedno či sú nakrájané na krúžky či na rezance. Do hrnca dáte roztopiť maslo, na ktoré dáte najprv dozlatista osmažiť cibuľu. Hneď na to do hrnca vložíte ostatnú zeleninu, zalejete vodou a necháte variť aspoň 30 minút, alebo dokým zelenina nezmäkne. Polievku môžete podávať aj s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

soup-1503117-960-720_1538851415.jpg

Hokkaido krémová polievka

1 tekvica Hokkaido
1 dcl mlieko/smotana na varenie
cesnak
zázvor
maslo
voda
čierne korenie
soľ

Tekvica Hokkaido má tú výhodu, že ju nemusíte čistiť, ale dáte ju variť aj so šupkou. Do hrnca dajte najskôr tekvicu a potom ju zalejte vodou tak, aby bol koniec hladiny 1 cm nad tekvicou. Pridajte celý strúčik cesnaku a kúsky zázvoru. Tekvicu varíte dovtedy, dokým nie je dostatočne mäkká. Odstavte hrniec zo sporáka, pridajte mlieko alebo smotanu, maslo a pomixujte tyčovým mixérom. Ak bude mať krémová polievka skôr omáčkovú konzistenciu, ešte pridajte mlieko. Polievku stačí už len dochutiť a wualá, skvelá krémová polievka je na svete. Polievku je dobré podávať s opečenými krutónmi alebo tekvicovými semienkami.

 pumpkin-soup-2886322-960-720_1538851087.jpg

Paradajková polievka proti zápalom

1 hrsť cherry paradajok
paradajky v konzerve
zeleninový vývar
cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky kurkumy
1 lyžičku kokosového alebo rastlinného oleja
1 lyžičku sušenej bazalky
1 lyžicu jablčného octu
čierne korenie
soľ

Najskôr si ošúpete paradajky. Tajná finta: položte ich do horúcej vody na pár sekúnd a potom sa budú šúpať jedna radosť. Do hrnca pridáte olej, na ktorom zľahka opražíme cibuľu a cesnak. Pridáte ošúpané paradajky s kurkumou a varíte, dokým paradajky úplne nepustia šťavu. Pridáte paradajky v konzerve, ocot, vývar a bazalku a varíte 6 minút. Ako posledné polievku zmixujete tyčovým mixérom a môžete ihneď podávať.

tomatoes-1822185-960-720_1538851309.jpg

Ilustračné foto: Pixabay.com

Ďalšie články od autorky Paťka

Aký je rozdiel medzi sebeckosťou a cieľavedomosťou?
Šokujúce! Majú ženy radšej svoje najlepšie kamarátky ako ich vlastných manželov?
5 chrípkových zabijakov
Detox organizmu za pár hodín. Dá sa to?
3 zlaté pravidlá pre dokonalú postavu
3 TOP tipy na jesenné výlety
Pozvoľnite z podmienok a partnera si nájdete skoro okamžite
Septembrový strašiak rodičov

Ďalšie články na podobné témy

Kokosový vs. olivový olej. Ktorý je lepší?
8 najväčších diétnych omylov, ktorým sa treba vyhnúť
5 chrípkových zabijakov
Od prekyslenia k rovnováhe pomocou troch jednoduchých zásad
Detox podla Mačingovej - ako byť štíhla a zdravá
Musela som skončiť WHOLE30 – Prečo???
Koniec záchvatovému prejedaniu
Čo nájdete v knihe Nesladím?

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií o súboroch cookie nájdete tu.