Či už ste doma alebo vonku, nekonečné možnosti chutných jedál a široká dostupnosť rýchleho občerstvenia uľahčujú prejedať sa. Ak nepoznáte veľkosti porcií, prejedanie sa môže ľahko vymknúť kontrole a viesť k rôznym negatívnym zdravotným následkom. Jedným zo spôsobov, ako dostať tento zvyk pod kontrolu, je najprv pochopiť, ako prejedanie ovplyvňuje vaše telo.
Vaša denná kalorická bilancia je určená počtom kalórií, ktoré skonzumujete v porovnaní s tým, koľko ich spálite. Keď zjete viac, ako vydáte, nazýva sa to nadbytok kalórií. Vaše telo môže ukladať tieto dodatočné kalórie ako tuk. Prejedanie sa môže byť obzvlášť problematické pri rozvoji nadbytočného telesného tuku alebo obezity, pretože môžete konzumovať oveľa viac kalórií, ako potrebujete. Nadbytočné kalórie zo sacharidov a tukov sú oveľa náchylnejšie na zvýšenie množstva telesného tuku. Aby ste predišli nadmernému prírastku tuku, skúste sa nasýtiť bielkovinami a neškrobovou zeleninou pred jedlom s vyšším obsahom sacharidov a tukov.
Dva hlavné hormóny ovplyvňujú reguláciu hladu – ghrelín, ktorý stimuluje chuť do jedla, a leptín, ktorý ju potláča. Keď ste nejaký čas nejedli, hladina ghrelínu sa zvyšuje. Naopak potom, čo ste sa najedli, hladina leptínu povie vášmu telu, že je sýte. Prejedanie sa však môže túto rovnováhu narušiť. Jedenie potravín s vysokým obsahom tuku, soli alebo cukru uvoľňuje hormóny dobrej nálady, ako je dopamín, ktoré aktivujú centrá potešenia v mozgu.
V priebehu času si vaše telo môže spojiť tieto pocity potešenia s určitými potravinami, ktoré majú tendenciu mať vysoký obsah tuku a kalórií. Tento proces môže nakoniec prekonať reguláciu hladu a povzbudí vás, aby ste jedli skôr pre potešenie ako pre hlad. Narušenie týchto hormónov môže spustiť večný cyklus prejedania sa. Tomuto efektu dokážete čeliť tak, že si rozdelíte určité potraviny na dobrý pocit a budete ich jesť pomalším tempom, aby vaše telo zaregistrovalo svoju plnosť.
Zatiaľ čo občasné prejedanie sa pravdepodobne neovplyvní dlhodobé zdravie, chronické prejedanie môže viesť k obezite. K tomu sa pridáva aj zvýšenie rizika rôznych ďalších ochorení. Obezita, ktorá je definovaná ako index telesnej hmotnosti (BMI) 30 alebo vyšší, je jedným z hlavných rizikových faktorov metabolického syndrómu. Tento súbor stavov zvyšuje vaše šance na srdcové choroby a iné zdravotné problémy, ako je cukrovka a mŕtvica. Medzi indikátory metabolického syndrómu patrí vysoká hladina tuku v krvi, zvýšený krvný tlak, inzulínová rezistencia a zápal. Riziko týchto stavov môžete znížiť vyhýbaním sa vysoko kalorických a spracovaných potravín, konzumáciou veľkého množstva zeleniny bohatej na vlákninu a obmedzením veľkosti porcií sacharidov.
Pravidelné prejedanie sa môže spôsobiť nepríjemné pocity nevoľnosti a poruchy trávenia. Žalúdok dospelého človeka má približne veľkosť zovretej päste a prázdny môže pojať asi 75 ml, hoci sa môže roztiahnuť, aby udržal až 950 ml. Upozorňujeme, že tieto čísla sa líšia v závislosti od vašej veľkosti a množstva, ktoré pravidelne jete. Keď zjete veľké jedlo a začnete dosahovať hornú hranicu kapacity žalúdka, môžete pociťovať nevoľnosť alebo poruchy trávenia. V závažných prípadoch môže táto nevoľnosť vyvolať zvracanie, čo je spôsob, akým vaše telo zmierňuje akútny tlak žalúdka.
Konzumácia veľkého množstva jedla môže zaťažiť váš tráviaci systém, spustiť plynatosť a nadúvanie. Potraviny produkujúce plyn, ktorými sa ľudia zvyknú prejedať, sú korenené a mastné jedlá, ako aj sýtené nápoje. Fazuľa, určité druhy zeleniny a celé zrná môžu tiež produkovať plynatosť, aj keď nie sú tak často prejedané. Nadmernej plynatosti a nadúvaniu sa môžete vyhnúť pomalým jedením, prijímaním tekutín po jedle a znížením veľkosti porcií jedál.
Po prejedení sa veľa ľudí stáva malátnymi alebo unavenými. Môže to byť spôsobené javom nazývaným reaktívna hypoglykémia, pri ktorej hladina cukru v krvi klesá krátko po zjedení veľkého množstva jedla. Nízka hladina cukru v krvi sa bežne spája s príznakmi ako ospalosť, malátnosť, zrýchlený tep a bolesti hlavy. Hoci je hypoglykémia najčastejšia u ľudí s cukrovkou, ktorí si podávajú príliš veľa inzulínu, u niektorých jedincov sa môže vyskytnúť reaktívna hypoglykémia v dôsledku prejedania sa.
Či už ste doma alebo vonku, nekonečné možnosti chutných jedál a široká dostupnosť rýchleho občerstvenia uľahčujú cestu k prejedaniu sa. Ak nepoznáte veľkosti porcií, prejedanie sa môže ľahko vymknúť kontrole a viesť k rôznym negatívnym tráviacim problémom. Medzi najčastejšie patria bolesti žalúdka a brucha, nadúvanie, pocit plnosti, žalúdočno-črevné kŕče a nevoľnosť. Pri tráviacich ťažkostiach stiahnite po prírodnom lieku Iberogast. Liek Iberogast obsahuje výťažky z deviatich overených bylín, ktoré blahodarne pôsobia na mnohé tráviace problémy. Šesť problémov a jedno riešenie sa nachádza v bylinných kvapkách Iberogast. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov lieku a poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Iberogast je liek na vnútorné použitie. Liek je zložený z kvapalných extraktov rôznych častí bylín. Viac informácií na www.iberogast.sk
Ideálne sukne na letné dni: Ľahké tkaniny a materiály
Runy sú špeciálnou energiou vesmíru!
Chcete zaujať svadobným oznámením? Skúste tieto prevedenia
Vypnite „online mode“ hodinu pred spaním
Sedem tipov, ako zachrániť váš vzťah
Pánske šľapky môžu byť aj štýlové! Toto by ste o nich mali vedieť
Zabráňte vzniku vrások
Pociťujete únavu? Berte ju ako impulz k životnej zmene!
Zdravý tip: POČULI STE UŽ O KURKUME?
Wobenzym s nami už 30 rokov
Dva tipy na užitočné doplnky výživy, ktoré by ste mala vyskúšať
S akými zdravotnými problémami vám môžu pomôcť CBD produkty?
Vitamín D a deti: Čo by mali rodičia vedieť?
Omega 3 pre zdravie detí je kľúčovou zložkou jedálnička
Je suplementácia omega-3 kyselín pri deťoch s autizmom stále otázkou?
Láska je potrebná pre každé dieťa, obzvlášť pre to s autizmom