Ako na uskladňovanie vašich dobrôt v mrazničke?
26. 4. 2020 | Paťka

Ako na uskladňovanie vašich dobrôt v mrazničke?

Uskladňovanie potravín v mrazničke je momentálne jedna z najčastejších otázok, ktorú si kladieme. Ak dáme mäso do hornej poličky bude to v poriadku? Môžeme dať do mrazničky pečivo? Do čoho dať zeleninu? Takto sa to robí správne!

Zamrazovanie potravín je teraz jednou z najúčinnejších metód, ako si udržať potraviny čerstvé čo najdlhšie. Zmraziť sa dá skoro všetko. Prečo iba skoro? Na zmrazovanie nie sú vhodné potraviny s vysokým obsahom vody, ako napríklad hrozno či rajčiny. Po rozmrazení by potraviny stratili svoju konzistenciu a stala by sa z nich ,,kaša". 

devin-rajaram-x5chcou8cqg-unsplash_1587329654.jpg

Dbajte na výber nádoby, ktorú dáte do mrazničky

Do mrazničky by sme mali vkladať najmä nádoby určené na zmrazovanie, ktoré budú úplne vyplnené. Ak chcete do mrazničky vložiť potraviny v igelitovom vrecúšku, vytlačte z neho najskôr všetok nepotrebný vzduch. Do najvyššej poličky ukladajte iba najstaršie potraviny. Je to ideálne pre prípad, kedy si nepíšete dátum vloženia do mrazničky a budete tak vedieť, že to čo je na vrchu treba skonzumovať najskôr. 

Mrazenie mäsa

Mrazené mäso nájdete vo väčšine slovenských domácností. Mäso si takto skladujeme na niekoľko dní, či dokonca mesiacov. Mrazené mäso vydrží v mrazničke 4 -12 mesiacov. Môžete ho naporciovať a tak získať viac priestoru. Najideálnejšie je naporciovať si mäso tak, aby ste rovno vedeli, ako ho máte použiť. 

lily-banse-yhswy6uqvk-unsplash_1587329657.jpg

Mrazenie zeleniny a ovocia

Zelenina a ovocie sú druhou najčastejšie zmrazovanou potravinou v našich domácnostiach. Určite sa aj vo vašej mrazničke nájde zamrazený špenát, hrášok, zeleninová alebo ovocná zmes. Vedeli ste o tom, že ak zmrazujete koreňovú zeleninu, tak je najlepšie ju najskôr ošúpať? Zelenina sa tak zbaví rôznych baktérií na povrchu a zabezpečíte si tak zdravé mrazenie. 

Najlepšie je však zeleninu pred zmrazením blanšírovať. Jednoducho ju vhoďte do vriacej vody na 2-3 minúty, následne ju schlaďte v studenej vode, nechajte odkvapkať a usušiť, nakrájajte, vložte do nádoby alebo vrecka a šup s ňou do mrazničky. Čím dlhšie necháte zeleninu na vzduchu, tým viac vitamínov stráca. Do vreciek vkladajte iba toľko zeleniny, koľko dokážete spotrebovať ihneď po rozmrazení. 

dev-benjamin-pwr2utppz68-unsplash_1587329655.jpg

Ako je to s pečivom? 

Ak ste raz vyskúšali zmraziť čerstvé rožky, určite viete, že je to jeden veľký zlepšovák pre prípad, že sa vám niekedy nebude chcieť ísť do obchodu len kvôli nim. Pečivo si po rozmrazení zanechá stále rovnakú chuť, avšak skonzumujte ho čo najskôr. Po pár hodinách sa stane ,,žuvačkovým". 

A čo tak orechy?

Počuli ste už o zmrazovaní orechov? Orechy sú v našich špajzách najčastejšie napádané molami, a preto je najvhodnejšie, ak celé vylúpané plody vložíme do mrazničky.

Ilustračné fotografie: unsplash.com

Paťka

Milujem posúvanie sa vpred v každej oblasti života. Nenávidím nudu a nedokážem obsedieť na jednom mieste. Život nie je o tom, aby sme ostali zaseknuto stáť v našej komfortnej zóne a neskúšali nové veci, nechodili na nové miesta a nespoznávali sa s novými ľudmi. 

Ďalšie články od autorky Paťka

Ako si pri zariaďovaní vytvoriť štýlový a praktický domov
Žena, ktorá sa o seba pravidelne stará, je šťastnejšia
Ako si Olívia lásku hľadala
Domáce pleťové masky pre žiarivú pleť
Akonáhle toto raz použijete, penu na holenie už do rúk nechytíte
Vďaka týmto 5 veciam na inú ani len nepomyslí!
Domáce nátierky, ktorých sa nebudete vedieť dojesť
Chcete mať postavu ako modelky? Touto stravou ju dosiahnete

Ďalšie články na podobné témy

Úžasný cviklový šalát nielen na chudnutie
Sviatočné pečenie
Recept na najlepšie moravské koláče, aké ste kedy jedli
Upečte si skvelé muffiny!
Rýchle a chutné recepty pre jesennú barbecue party
Hrášková polievka s mätou a šunkou
Opekané batáty so salámou
Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom