O pár dní tu máme prvý jesenný deň, no jesenné počasie máme už teraz. Napriek tomu, že svieti slnko dni sú chladnejšie. Teplota opäť pomaličky klesá a nás začínajú trápiť choroby.
Väčšinou ide len o ľahké prechladnutia, ktoré riešime rôznymi čajmi a ležaním v posteli. Čaj si však musíme vedieť správne pripraviť aby nám chutil a takisto aby sa v ňom zanechali jeho liečebné účinky. Väčšinou siahame po čajových vrecúškach v obchodoch a nie sypaných čajoch.
Na čajových vrecúškach z obchodu nie je vôbec nič zlé, ale čajové lístky sú v nich väčšinou už tak rozomleté, že strácajú svoj účinok. Preto je vhodnejšie kúpiť si sypaný čaj, kde čajové lístky a ostatné prísady nie sú tak veľmi rozomleté.
Jamie Oliver, svetoznámy šéfkuchár, má veľkú záľubu v pití čajov a sám vlastní niekoľko stoviek druhov, ktoré si sám pripravuje. Sám vraví, že ak máte ťažký deň, na konci dňa vás čaká šálka dobrého čaju, pri ktorej si úplne oddýchnete.
Takisto ako on si vie urobiť vlastný dokonalý šálok čaju, môžete si ho vedieť urobiť aj vy. Stačí vám na to len porcelánový hrnček, prázdne čajové vrecúška (nemusia byť), čajová lyžička a prísady, ktoré chcete použiť ako napríklad sušené bylinky či ovocie.
Prázdne čajové vrecúška sa dajú kúpiť v rôznych obchodoch s čajom alebo na internete. Vrecúško jednoducho otvoríte, nasypete potrebné množstvo prísad a uzavriete. Predídete tak zdĺhavému umývaniu a čisteniu hrnčeka.
Teraz už len jednoducho vhoďte vrecúško do šálk a zalejte vodou. Áno, zdá sa to primitívne ale i pri zalievaní čaju vodou sú vymedzené teploty. Čierny čaj sa má zalievať vodou s teplotou 96°C a zelený čaj by sa mal zaliať vodou s teplotou približne 70°C.
Pred tým, než budete čaj servírovať musíte ho nechať vylúhovať. Každý čaj sa lúhuje inú dobu a hlavne vy musíte vedieť, ako vylúhovaný čaj vám chutí. Čierny čaj by sa mal nechať vo vode maximálne do 5 minút. Zelený čaj má dobu lúhovania od 3 do 5 minút. Po tejto dobe určite vytiahnite čajové vrecúško zo šálky inak čaj zmení úplne chuť a látky, ktoré obsahuje sa z neho budú naďalej uvoľňovať, čiže bude silnejší.
Uistite sa, že vaša šálka je porcelánová. Ak nechcete aby váš čaj chutil po kove, nepoužívajte kovový hrnček. Takisto plastový hrnček nie je vhodný na čaj, pretože po stranách hrnčeka sa prilepí tanín. Najčastejšie používame keramický pohár, ktorý však takisto nie je vhodný, pretože obsahuje póry a čaj rýchlo stratí svoju teplotu. Najvhodnejší je originálny porcelánový hrnček. Ten nezanecháva žiadnu nechuť v čaji ani neprepúšťa teplotu.
Ak máte radi čierny čaj, nebojte sa doňho dať trošku mlieka. Buďte však opatrný, pretože príliš veľa kalcia môže vytvoriť na vrchu čaju špinu zapríčinenú z vodného kameňa. Ak nechcete mať tieto chybičky krásy vo vašom čaji, na zaliatie použite minerálnu vodu.
Teraz už len ostáva sadnúť si a vychutnávať dokonalý šálok čaju.
Ilustračné foto: Pexels.com
Ako si pri zariaďovaní vytvoriť štýlový a praktický domov
Žena, ktorá sa o seba pravidelne stará, je šťastnejšia
Ako si Olívia lásku hľadala
Domáce pleťové masky pre žiarivú pleť
Akonáhle toto raz použijete, penu na holenie už do rúk nechytíte
Vďaka týmto 5 veciam na inú ani len nepomyslí!
Domáce nátierky, ktorých sa nebudete vedieť dojesť
Chcete mať postavu ako modelky? Touto stravou ju dosiahnete
Tajomstvo raw dezertov
Úžasný cviklový šalát nielen na chudnutie
Pripravte si domáce smoothies do sychravého počasia!
Sviatočné pečenie
Matcha čaj pomôže v boji s chrípkou a zároveň povzbudí. Spoznajte jeho ďalšie výhody!
Tieto pečené krídelká chutia lepšie ako z reštaurácie!
Ako na uskladňovanie vašich dobrôt v mrazničke?
Tri ingrediencie pre zdravý nápoj: osviežia a dokonca uzdravia!