Domáce udiarne: Zdravotné výhody údených pokrmov
29. 6. 2022 | PR Servis

Domáce udiarne: Zdravotné výhody údených pokrmov

Údené mäso a ryby sa už dlho považujú za delikatesu v gastronómii. Domáce udiarne so sebou neprinášajú len príznačnú chuť jedla, ale aj niekoľko ďalších zdravotných benefitov. Zistite, prečo je konzumácia údených potravín do značnej miery prospešná.

Údené potraviny poskytujú výživné látky

Jedlo, ktoré sa zvykne spracovávať v udiarňach má prirodzene vysoký obsah bielkovín a aminokyselín. Ide tak o skvelý doplnok každej vyváženej stravy – už len ryby sú bohaté na živiny, ako sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samé. Konzumácia údených rýb podporuje správnu činnosť mozgu, srdca a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Keďže pri údení sa nezvyknú využívať oleje a tuky, nemusíte sa obávať nezdravého zvýšenia cholesterolu v tele. Pri procese údenia dokonca vyteká tuk z potravín, čím sa dopracujete k zdravšiemu výsledku. Jednou z hlavných funkcii kvalitnej udiarne je konzervovanie potravín bez použitia škodlivín. Údené suroviny si zachovávajú lepšiu trvanlivosť ako bežné varené mäso, takže ich môžete skladovať dlhšiu dobu.

Je príprava údeného jedla náročná?

Hoci čas potrebný na dôkladné údenie mäsa môže trvať dlhšiu dobu, jeho príprava nie je náročná. Prvý krok zahŕňa jeho nakladanie. Mäso sa nakladá buď nasucho, kedy sa mäso ochutí o dostatočné množstvo jedlej soli, korenia a podľa preferencií aj cesnaku. Pri mokrom nakladaní sa spomenuté ingrediencie riedia vodou, aby vznikol nálev. Takto pripravený pokrm sa uskladní do nádoby bez prístupu vzduchu a dá sa chladiť. Po tom, čo mäso do seba absorbuje všetky použité ingrediencie, nastáva čas údenia.

Udiarne existujú vo forme niekoľkých rozličných druhov, pričom každý z nich disponuje rôznymi výhodami a spôsobmi údenia. Metóda údenia studeným dymom spočíva v procese sušenia mäsa o teplote nižšej, než je tridsať stupňov. Rýchlejšia tepelná úprava mäsa sa dá dosiahnuť prostredníctvom teplého a horúceho dymu. Doba údenia trvá len niekoľko hodín a aj napriek tomu, že mäso stratí na svojej váhe, stále si zachová svoju šťavnatosť. Úsporu času a nižšiu spotrebu paliva riešia aj elektrické udiarne. Ich obsluha nie je náročná, keďže požadovaná teplota udiarne sa dá nastaviť po tom, čo ju zapojíte do elektriny.

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Kabelky crossbody a ich praktické vlastnosti
Najmódnejšie farby sandálov - tieto modely budú trendy v roku 2024!
Nízke libido – prirodzený stav alebo problém? Čo ovplyvňuje sexuálny apetít a ako ho zvýšiť?
Guess tenisky: Praktickosť a elegancia v jednom
Arganový olej Orient House
Niacínamid: zázračný vitamín B3 pre krásnu a zdravú pleť
Posilňovanie panvového dna bez cvičenia? Áno!
Na ceste ku zdravšej pokožke a vlasom

Ďalšie články na podobné témy

Poznáte tieto spôsoby, pomocou ktorých si môžete vypestovať vlastné potraviny vo svojom byte?
Ako urobit’ z vášho dvora útočisko pre vtáčiky
Jar so sebou prináša aj prvé teplé dni. Ako docieliť, aby ste sa vo svojom obydlí cítili komfortne?
Tipy na dokonalú záhradnú party
Ako v lete doma udržať príjemnú izbovú teplotu?
Aj vaša záhrada môže byť miestom vodného relaxu pre malých aj veľkých
Taliansky ryžový šalát
Varenie pre špeciálne stravovacie potreby, ako sú ľudia s celiakiou a alergiami