Leto s vínom PURUS - Správny výber vína
16. 6. 2021 | PR Servis

Leto s vínom PURUS - Správny výber vína

Leto je čas na oddych a relax s priateľmi a rodinou. Začína obdobie prázdnin, dlhých dní strávených vonku pri dobrom jedle a kvalitnom víne. Nastal čas grilovania, záhradných párty či posedení pri vínku pri západe slnka na pláži. Ukážeme vám, zopár tipov, čo okrem dobrej spoločnosti, vám zaručene spestrí vašu záhradnú grilovačku. Pripravíme si spolu rýchle menu, dáme vám tipy aké víno podávať ako ľahký svieži prípitok, k dobrému grilovanému mäsu, ale aj počas celej párty.

Aké víno patrí k letu ?

vino Purus

Počas horúcich letných dní ľudia siahajú viacej po ľahkých, sviežich vínach. Uprednostňujú suché a polosuché vína, ktoré musia mať správnu teplotu. Najčastejšie po klasických bielych odrodách ako Rizling, Veltlín, Tramín. Vinárstvo PURUS  z Modrynovinku KUGEL, ktorá patrí k ich najvyššej línií a je vyrobená z ich najkvalitnejšieho hrozna.  V posledných rokov sa stalo populárne ružové víno, ktoré sa často podáva na letných akciách, namiesto šumivého vína ako "Welcome Drink". Milovníci červeného vína by si mali vybrať medzi odrodami, ktoré dozrievajú v nerezovom sude, sú ľahšie a s nižším obsahom tanínov.

TIP: Víno rýchlejšie vychladíte ponorením do zmesi ľadu a studenej vody. Nepoužívajte na rýchle vychladenie len nádobu s ľadom. Naopak ak chcete víno teplejšie, ponorte ho do nádoby opláchnutej v teplej vode. 

Ľahké predjedlo a Welcome Drink

wellcome drink vino Purus

Každá správna akcia si žiadna ľahký prípitok, pri ktorom privítate hostí a poďakujete im za účasť. Aperitív  sa podáva pred jedlom a má za úlohu pripraviť váš žalúdok na ďalší chod.  V minulosti sa podávali ovocné destiláty alebo sladké šumivé víno.  Takýto druh alkoholu je ťažký na žalúdok a môže vám ho skôr na pár hodín zaťažiť a znepríjemniť tak zážitok z akcie.  Dnes ľudia preferujú "ľahší začiatok” a dajú si radšej dobre vychladené víno.

TIP: Vhodné vína ako prípitok ku neformálnej letnej akcií sú vhodné :

        Kugel Veltlín: biele suché víno- odporúčaná teplota na podávanie je 9 – 12 °C.

        SAUVIGNON BLANC: biele, polosuché- odporúčaná teplota na podávanie je 9 – 12 °C.

Šalát s hruškou a orechami

INGREDIENCIE: pre 4 porcie

        ľadový šalát: 1 ks

        camembert: 150 g

        hruška:1 ks

        cibula ( biela) : ½ ks

        vlašské orechy: hrsť

        orechový olej / olivový :  2- 4 PL

        citrónová šťava: 1-2 PL

        biele korenie:

        med: 1 KL

Postup:

Pripravíme si zálievku z oleja, medu, citrónové šťavy, korenia a soli. Šalát natrháme na kúsky, hrušku pokrájame na malé kocky, cibuľu nakrájame nadrobno. Zalejeme pripravenou zálievkou pridáme nasekané orechy a hrušku a syr nakoniec.

Víno k jedlu: Pinot Gris (Rulandské sivé)

TIP: Syr k vínu neodmysliteľne patrí, ak očakávate viacero hostí pripravte im syrové misy. Nie všetky syry sa dobre kombinujú s vínom. Vyhnite sa vyzretým aromatickým syrom, ktoré môžu prekryť chuť ľahkých a mladých vín. K suchému bielemu vínu napríklad Rizling rýnsky,  sa hodí zrejúci syr s bielou plesňou hermelín alebo camembert. K ľahkému bielemu vínu ako je Chardonnay, odporučame mäkké syry napríklad feta syr. Cabernet Sauvignon je vhodné kombinovať s kozím a ovčím syrom, a so syrom s modrou a bielou plesňou.

Víno k mäsu a šťavnatý hlavný chod

Purus Kugel

Správna atmosféra, dobrá nálada či jedlo núti hostiteľa premýšľať nad výberom vhodného vína počas celej akcie. Na to by však každý hostiteľ musel byť dlhoročným vinárom, aby si vedel poradiť, ako správne kombinovať vína počas večere. My vám ukážeme pár základných pravidiel.

1. Biele víno patrí pred červené, suché pred sladké, ľahkým vínam dávame prednosť pred plnými a mladším pred starším. 

2. Mastnejšie jedlá- vína s vyšším obsahom alkoholu.

3. Ryby- ľahšie biele alebo ružové vína.

4. Jedlá s vysokým obsahom kyselín ( kyslá kapusta, ocot) alebo korenené jedlá - pivo, minerálka

5. Dezerty alebo sladké jedlá- sladšie aromatické vína

6. Víno sa nehodí k zmrzlinám, k vajíčkam, k jedlám okysleným octom a ani k zaváraninám.

TIP: Ak nechcete spraviť chybu,  podávajte klasiku v podobe Sauvignon blanc alebo Rizling rýnsky. Tieto vína majú zvyčajne korenistú chuť zvýraznenú kyselinkou, ktorá pri jedle nabáda k zapíjaniu súst. Oba druhy vín sa dajú kombinovať s rozličným druhom jedál, ich výberom nič nepokazíte.

Šťavnaté grilované rebierka 

grilovane rebierka

Marinované bravčové rebierka

INGREDIENCIE:

        bravčové rebierka: 1,5kg

        čili korenie:1/4 KL

        olivový olej:125 ml

        cesnak: 4 strúčiky

        cibuľa: 1 ks

        rozmarín: 5 vetvičiek

        biele víno: 125ml

        nasekaná petržlenová vňať: 1PL

        drvená rasca: 1 PL

Postup:

Bravčové rebierka umyjeme, osušíme a naporcujeme. Vo veľkej miske zmiešame čili, olivový olej, prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibulu,  rozmarín, víno, nasekanú vňať a drevenú rascu.   Do pripravenej marinády namočíme rebierka a necháme ich tam celú noc. Marinované mäso vyberieme z marinády, osušíme ho a rozložíme na gril. Občas ho potrieme marinádou a grilujeme z oboch strán domäkka. Bude to trvať cca 50 minút.

Víno k jedlu: červené víno - ST. LAURENT (Svätovavrinecké )

Ľahko a sviežo na záver

panna cotta s ovocim

Výber dezertu po mastnejšom jedle je rovnako dôležitý ako samotný hlavný chod. Bodka za skvelým jedlom by mala byť ľahká aby sa vaši hostia zbytočne neprejedli a cítili sa dobre. Nikto predsa nemá pocit prejedenia,  ktorý vedie k únave a skorému odchodu domov.

Panna Cotta s ovocím

INGREDIENCIE:

        smotana na šľahanie : 1 KS

        vanilkový struk: 1 KS

        práškový cukor: 2 PL

        želatína: 3 KS ( plátková)

        lesné mrazené ovocie: 300g

        kryštálový cukor: 3 PL

        mlieko

Postup:

Smotanu nalejeme do hrnca spolu s mliekom tak, aby sme mali objem 400 ml. Pridáme vanilkový lusk aj s dužinou a cukor. Za stáleho miešania smotanu zohrejeme, ale nevaríme! Želatínu namočíme do studenej vody a chvíľu necháme odstáť, riadime sa návodom na obale. Do krému vmiešame vyžmýkanú želatínu. Panna cottu vložíme stuhnúť do chladničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním  si v hrnci zohrejeme lesné ovocie s cukrom. Zmes rozmixujeme a horúcou omáčkou prelejeme panna cottu a podávame.

Víno k jedlu: Sauvignon, Muškát moravský, Ryzlink rýnský

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Trendy a tipy pre kombinovanie oblečenia z Bolfu
Akú letnú obuv potrebuje žena vo svojom šatníku?
Opunciový olej - púštny diamant
Ako si vybrať Správnu farbu na vlasy: tipy pre perfektný výsledok
Skombinujte doplnky s vašimi spoločenskými šatami
Odhlučnenie bytu zvýši kvalitu vášho bývania
Hľadáte originálne darčeky pre blízkych? Pomôcť vám môže aj reklamná agentúra
Ochranné pracovné odevy majú zamestnanca chrániť, ale nielen to

Ďalšie články na podobné témy

Rýchle a chutné recepty pre jesennú barbecue party
Letné osviežujúce nealkoholické nápoje vyrobené doma
Matcha čaj pomôže v boji s chrípkou a zároveň povzbudí. Spoznajte jeho ďalšie výhody!
Kvalitný a chutný zároveň! Taký je produktový rad Pegas Premium od značky Prima
Tipy na dokonalú záhradnú party
Moderná viacúčelová žinenka: Na čo všetko sa dá využiť Airtrack?
Obľúbené drinky pre dámy
Ázijské kura so sezamovými semienkami (prípadne verzia aj s tofu)