Pár faktov o strukovinách, ktoré ste možno nevedeli
20. 2. 2022 | PR Servis

Pár faktov o strukovinách, ktoré ste možno nevedeli

Strukoviny sú pre nás veľmi prospešné. Sú najbohatším zdrojom bielkovín ak berieme do úvahy len potraviny rastlinného pôvodu. To samozrejme nie je všetko. Obsahujú veľa minerálov, vitamínov a aj vlákniny. A popritom všetkom obsahujú strukoviny málo tukov.

Čo je vlastne tofu?

Zaujímalo vás však, ktorá zo strukovín obsahuje bielkovín najviac? Je to sója. A práve zo sóje sa vyrába aj u nás obľúbené tofu. Zaujímalo vás ako tofu vzniká?

Zrážaním sójového mlieka pomocou soli, enzýmov alebo kyselín. V závislosti od tohto procesu má tofu rôzne formy, ktoré sa odlišujú vo svojej jemnosti. Tofu je bohaté na bielkoviny a železo a v závislosti od použitého „zrážadla“ môže byť taktiež skvelým zdrojom vápnika, či horčíka.

Mimochodom, vedeli ste, že v Číne, odkiaľ tofu pochádza, sa vyrábalo už pred dvoma tisícročiami? Do západných krajín však vo väčšej miere preniklo až zhruba v polovici minulého storočia a masovejšie sa rozšírilo spolu s rozšírením vegetariánstva.

Zlepšite stráviteľnosť strukovín

Vráťme sa však k zdravým strukovinám vo všeobecnosti. Množstvo ľudí sa im vyhýba aj napriek tomu, že sú zdravé. Nie preto, že by im nechutili. Dôvodom je, že strukoviny spôsobujú nadúvanie. To sa však dá obmedziť.

Ak patríte k týmto ľuďom, spomeňte si na „rady starých mám“ o tom, že pred varením je potrebné strukoviny na niekoľko hodín (napríklad cez noc) namočiť. Výrazne sa tak skráti čas ich varenia a nestrávite v kuchyni toľko času.

Takýto spôsob predprípravy na varenie strukovín má však aj ďalší efekt. A tým je práve zmiernenie nadúvania spôsobeného konzumáciou strukovín a ich celkovú lepšiu stráviteľnosť. Je to však „niečo za niečo“. Strukoviny takto strácajú časť vitamínu B, ktorý obsahujú, takže je ho potrebné doplniť, čo sa však dá veľmi jednoducho, napríklad z obilnín.

Zdroj obrázka:

Autor: nadianb / Shutterstock.com

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Za zatvorenými dverami: Ako vie wellness hotel premeniť teambuilding na nezabudnuteľný zážitok
Vychutnajte si lahodnú šálku filtrovanej kávy - ako na jej prípravu?
Viete, kam sa môžete v zime vybrať za teplom k moru?
Dámske botasky nielen na voľný čas
Spoznaj tvár zamestnávateľa s Work or Not!
Cesta k dokonalej obývačke vedie cez profi interiérové štúdio
Plánujete si kúpiť nový jedálenský stôl a stoličky? Na čo sa zamerať pri výbere?
Kuchynská pracovná doska, ktorá znesie takmer všetko

Ďalšie články na podobné témy

Lekárnička priamo v kuchyni: Horčičné semeno a jeho nezameniteľné benefity pre zdravie
Detox podla Mačingovej - ako byť štíhla a zdravá
Úžasný cviklový šalát nielen na chudnutie
Na slovenský trh vstupuje prémiová značka vody GLACÉAU smartwater
Kokosový vs. olivový olej. Ktorý je lepší?
Je celozrnné pečivo naozaj lepšie?
Viete si predstaviť hmyz ako bežnú potravinu v domácnosti? Možno to bude realita
Tieto neznáme zdravé potraviny stoja za vyskúšanie