V mojom rodisku Ostrožská Nová Ves na Moravskom Slovácku sú moravské koláčky vychýreným obradným pečivom. Preto ich nebudem v tomto článku nazývať spisovne “koláčiky”, ani moravské koláče, ale nechám to po našom - koláčky. Sprevádzajú miestnych obyvateľov skutočne od narodenia. Koláčky sa pečú pri krste, na svadbu aj pri pohrebe. Na narodeniny, rodinné oslavy a sviatky. Podávajú sa na Veľkú noc, na hody či na Vianoce. V každej obci sa pečú a volajú inak - napríklad u nás v Ostrožskej Novej Vsi sa volajú “novoveské koláčky”, a už vo vedľajších Kunoviciach im hovoria “kunovské vdolečky”.
Dokonca každá rodina má svoj vlastný osvedčený recept na tie najlepšie koláčky. Robia sa rôzne. S tvarohovou plnkou, ale i s orechovou, makovou alebo lekvárovou plnkou. Niektoré majú slivkový lekvár i hore pod posýpkou, niektoré sa robia iba s posýpkou. Ja vám dnes predstavujem tradičný recept mojej babky z Ostrožskej Novej Vsi, ktorá ich zvykla piecť aj na zákazku. Sú exkluzívne. Vyskúšajte ich aj vy!
Na dobré moravské koláčky si pripravte kvalitné suroviny a veľa trpezlivosti a času. Výsledok však stojí za to. Koláčky sa skladajú z troch krokov - je treba pripraviť dobré kysnuté cesto, tvarohovú plnku a posýpku.
Na jednu dávku (asi 100 koláčkov) potrebujeme:
450g hladkej múky špeciál (oplatí sa napríklad Babičkina voľba na kysnuté cesto)
400g polohrubej múky výberovej (opäť Babičkina voľba nesklame)
1 kocka droždia (42g)
100g cukru kryštál
250 ml mlieka
2 celé vajcia
3 žĺtka
250g masla (pre ešte lepšiu chuť použite “přepúšťané máslo”, teda ghí.
250g tuku Hera
štipku soli
3 PL rumu (Tuzemský UM a pod)
Všetky suroviny skladujeme deň vopred v jednej miestnosti, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Potom si preosejeme do veľkej misy múku. V strede spravíme jamku, do ktorej dáme soľ, cukor, vajcia, žĺtka, zalejeme vlažným mliekom a pridáme droždie. Keď kvások vykysne, pridáme mäkké maslo a tuk, obe nakrájané na plátky, premiešame dôkladne kvások s múkou a spravíme vláčne cesto. Miesime rukami, kým nie je hladké. Potom ho v mise prikryjeme utierkou a necháme cca ¾ hodiny až hodinu vykysnúť. Počas kysnutia cesto ešte dvakrát premiesime.
1 kg tvarohu (najlepší je Babička tvaroh poctivý tučný hrudkovitý)
1 žĺtko
1 vanilkový cukor
1 vrecko hrozienok namočených v rume
citrónová kôra
Hrozienka v rume je dobré namočiť si dostatočne vopred - aj večer pred pečením, aby sa dobre nasiakli.
Potom počas kysnutia cesta dáme do ďalšej misy tvaroh (odstránime prebytočnú tekutinu) a ostatné suroviny a všetko dobre premiešame. Neskôr budeme z tvarohovej plnky robiť malé guľôčky. Ak máme čas, môžeme už začať s šúlaním, kým nám cesto vykysne. Kto neľúbi hrozienka, nemusí ich dávať. Koláčky sú dobré aj bez hrozienok.
Maslo - koľko masla, toľko polohrubej múky. Ja dávam cca 1 mäkké maslo + 250g múky. mletý cukor podľa chuti a 1 vanilkový cukor.
Maslo si nastrúhame alebo nakrájame na plátky či kocky (robievam to rôzne, ako sa mi chce), prisypeme múku a cukor. Mám rada dávať aj cukor krupicu, nech má posýpka štruktúru. Všetko spolu premiešame prstami, podľa potreby pridávame maslo alebo múku, až nám vznikne primerane sypká posýpka - nesmie sa lepiť a vytvárať veľké kusy a ani prášiť.
Navyše budeme potrebovať ešte slivkový lekvár na zdobenie koláčikov. Najlepšie sa mi robí so Sladeným slivkovým lekvárom od Hamé, pretože má “tú správnu” štruktúru aj zloženie. Nie je príliš riedky a chutí skvelo.
Najskôr je potrebné vyrobiť si tvarohové guľôčky. Mali by byť veľké asi ako hrozno, cca 1,5cm v priemere. Možno to bude chcieť na začiatku trošku cviku, ale nedajte sa odradiť. Pokladáme si ich na podložku. Ja si ich ideálne spravím z celého tvarohu naraz, ale môžete tvoriť koláčiky aj “na etapy”, podľa toho, koľko máte v kuchyni miesta. Na jeden plech sa zmestí 20 koláčkov.
Keď sú gulôčky hotové, treba ich zabaliť do cesta. Kysnuté cesto si môžete vyvalkať na hrúbku asi pol cm a rozrezať radielkom na štvorčeky cca 4x4 cm, do stredu vložiť tvaroh a zabaliť. Ak nemáte poruke radielko, tak my sme to s babkou robili vždy tak, že sme polievkovou lyžicou naberali takéto malé kúsky.
Tieto "kúsky" sme roztiahli na placku a vložili do nej tvaroh a zabalili.
Koláčky balte starostlivo, abyste nikde nemali dierky, ktorými vám pri pečení tvarohová plnka vytečie.
Do takto pripraveného koláčku spravte prstom jamku - teraz prichádza na rad slivkový lekvár - do pevnejšieho plastového sáčku dajte cca 2 - 3 lyžice lekváru, stlačte ho do jedného rožku a rožok odstrihnite nožnicami - stačí špičku cca 2 mm. Potom sáčkom aplikujte lekvár do dierky na koláčiku. :)
Keď máme hotové, koláčik natrieme rozšlahaným vajíčkom alebo bielkom, a posypeme posýpkou.
Potom ich dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 C. Keď sú zlatavé a rozvoniavajú, sú hotové.
Koláčky vyberieme z rúry, potrieme ich ešte horúce zmesou rumu a rozpusteného masla. Variantom je aj potrieť ich vlažnou vodou. Koláčky pocukrujeme a vychladnuté ukladáme na podnos alebo do papierovej krabice vyloženej papierom na pečenie.
Tak. Máme hotovo. Môžeme si vychutnávať vynikajúcu dobrotu.
Koláčky vydržia čerstvé niekoľko dní. V prípade potreby je možné koláčky zamraziť alebo i zavárať do pohárov. Uskladníte ich tak aj na pol roka dopredu.
Aké sú najlepšie tipy na udržanie zdravej a mladistvo vyzerajúcej pleti pre ženy nad 40 rokov?
Prečo sa oplatí mať účet na LinkedIn?
Roseteddy a Darčekové krabičky sa spojili
Oplatí sa odporúčanie či priamy predaj kozmetiky?
Čo som spravil pre iných?
HydrALOE letné osvieženie a zdravý pitný režim
Čo potrebuje pleť po štyridsiatke? Ako zabrániť starnutiu pleti?
Trápi vás bolesť chrbta alebo bolesť svalov? Vieme, ako sa jej zbaviť
Ako na uskladňovanie vašich dobrôt v mrazničke?
Upečte si skvelé muffiny!
Rýchle a chutné recepty pre jesennú barbecue party
Hrášková polievka s mätou a šunkou
Opekané batáty so salámou
Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom
Zdravé ovsené sušienky
Úžasný cviklový šalát nielen na chudnutie