Sladká história cukroviniek
8. 11. 2022 | PR Servis

Sladká história cukroviniek

Bez sladkého si nevieme predstaviť život, či už je to čokoláda alebo ovocie, človek potrebuje prijímať cukor. Dodáva mu energiu, robí ho šťastným a celkovo dokáže aj upokojiť. Ľudia si vždy vedeli nájsť spôsoby, ako si osladiť život, aj predtým než vynašli čokoládu alebo keksíky.

Ovocie, orechy a med – prvé sladkosti

Tak, ako zobrazujú praveké jaskynné maľby od našich predkov, jedným z prvých dezertov bol med. Pravekí ľudia používali túto sladkú tekutinu na ochutenie rôznych orechov alebo ovocia. Najprv využívali med len ako obalenie ovocia, neskôr v Starovekom Grécku, Egypte a Rímskej ríši sa začal používať na konzerváciu. Do nádob sa naukladalo ovocie, orechy alebo aj jedlé kvety. Doliali sme vodou zriedenou s medom. Týmto spôsobom sa ľudia naučili konzervovať jedlo, aby im vydržalo aj počas menej úrodných mesiacov.

dr-gerard-passion-all_1667981407.jpg

Sladký stredovek

Výroba cukru sa začala v stredoveku a v tom čase bol cukor taký drahý, že iba bohatí si mohli dovoliť cukrovinky vyrobené z cukru. Príkladom bohatej rodiny boli Tudorovci, ktorí obľubovali konzumovať sladké jedlá. Na ich stole sa vždy nachádzali perníky, konzervované ovocie, mandle s cukrom a želé. Marcipán bol do Anglicka dovezený v neskorom stredoveku. Vytvorili ho spojením mandlí a cukru. Tudorovci s využitím marcipánu vyrábali jedlé sochy zvierat, hradov, stromov a ľudí. Na Vianoce si Tudorovci pochutnávali na mletých koláčoch, ale mali oveľa väčší význam ako dnes v tom, že mali 13 ingrediencií reprezentujúcich Ježiša a apoštolov. Obsahovali ovocie (hrozienka, ríbezle, sušené slivky) a korenie (klinčeky, palcát, čierne korenie, šafran ) a tiež baranie mäso, ktoré predstavuje pastierov. Móda spočívala v tom, aby sa z nich formoval betlehem, avšak táto praktika bola zakázaná Oliverom Cromwellom.

Cukríky ako forma lieku

Pred priemyselnou revolúciou sa cukríky často považovali za formu lieku, ktorý sa buď používal na upokojenie zažívacieho systému alebo na ochladenie bolesti v krku. Tým, že sa vyrábali ručne, boli pre mnohých ľudí veľmi drahé a nemohli si ich dovoliť. Najprv sa tvorili ako kombinácia korenia a cukru, ktorá sa používala ako pomocník pri problémoch s trávením. Medzitým ľudia po celé stáročia používali liehovinu ako liek, ale v roku 1760 Angličan George Dunhill pridal cukor a premenil ho na sladkú formu.

Priemyselná revolúcia – 19. storočie

V roku 1847 vynález cukrovinkového lisu umožnil výrobcom vyrábať viac tvarov a veľkostí cukroviniek naraz. V roku 1851 začali cukrári pri varení cukru používať otáčaciu parnú panvicu. Táto premena znamenala, že výrobca cukroviniek nemusel nepretržite miešať vriaci cukor. Teplo z povrchu panvice bolo tiež oveľa rovnomernejšie rozdelené a znižovala sa pravdepodobnosť zhorenia cukru. Tieto inovácie umožnili úspešnému podnikaniu v oblasti cukroviniek.

S priemyselnou revolúciou sa začala aj masová výroba koláčov, sušienok a želé. Bolo vynájdených veľa nových typov koláčov. V 19. storočí začali ľudia tvoriť a jesť narodeninové koláče. Battenbergova torta bola vynájdená v 19. storočí. Rovnako aj švajčiarska rolka. V tom istom období boli vynájdené aj novodobé šišky.

Obchod s cukrovinkami prešiel veľkými zmenami v 30. rokoch 20. storočia, keď sa trh otvoril technologickým pokrokom a dostupnosti cukru. Nový trh nebol len pre potešenie bohatých, ale aj pre potešenie robotníckej triedy. Narastal aj trh pre deti. Takzvané „Penny cukríky“ sa stali prvým hmotným statkom, na ktorý deti míňali svoje vlastné peniaze.

Sladkosti 20. storočia

Sladkosti boli stále lacnejšie a bežnejšie v 20. storočí. Čokolády sa začali predávať v USA v roku 1921. Cukráreň bola patentovaná v roku 1923. Medzitým bola v roku 1906 vynájdená bublinková guma a prvé lízanky boli predávané v roku 1908. V roku 1922 bola na ulici v Británii predaná prvá zmrzlina na trojkolieskovom vozíku s chladiacim boxom. Predaj zmrzliny zaznamenal najväčší rozmach v 30. rokoch.

Keď sladké tak jedine od dr Gerarda!

Koláče a sušienky majú dlhú históriu, a vy potrebujete niečo, čo vo vás zanechá dlhodobý pocit blaženosti a sladkej chuti. Koláčik či sušienku, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári a po ktorej si budete oblizovať prsty. Nezdržiavajte sa v kuchyni nekonečným pečením, vyriešte to jednoducho, rýchlo a hlavne chutne! Sušienky z rady Passion značky dr Gerard sú tým správnym riešením pre vás. Sušienky z rady Passion ponúkajú lahodnú kombináciu chrumkavého kakaového keksíka s krémovou čokoládovou polevou, ktorá sa roztápa na jazyku. Môžete si vybrať svieži a exotický kokos od Passion Coconut, lahodnú chuť kávy Passion Mocca alebo Passion Advokat s vaječným likérom. Ak však preferujete niečo jemnejšie a mäkšie, potom tu sú pre vás piškóty Passion Cherry so šťavnatým višňovým želé.

dr-gerard-sutaz_1667981407.jpg

Nezabúdajte, že stále prebieha súťaž, do ktorej sa môžete zapojiť do konca decembra 2022. Stačí odpísať kód z kupónov na produktoch dr Gerard a výhra môže byť vaša. Súťaž prebieha od augusta do decembra 2022. Produkty a sladkosti od dr Gerard sú dostupné vo vybraných predajniach a na e-shope. Viac informácii na www.drgerard.sk

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autorky PR Servis

Aké sú štýly džínsov?
Boho štýl – poznáte ho?
Skôr než kúpite byt
Očkovanie ako postrach detí? Vyhnite sa strachu z injekcií
Ako si posilniť imunitu? Máme pre vás pár tipov
Geniálna superpotravina? Spirulina a jej preukázané účinky na zdravie
Ako sa správať na ceste, keď ste chodec alebo vodič?
Pančuchy - oživ svoj outfit

Ďalšie články na podobné témy

Sladké šťastie – Prečo si spájame šťastie so sladkým
Jesenné tipy na posilnenie imunity
Chcete začať cvičiť? Pridajte sa k týmto ženám!
Ako zahnať jesenný splín?
Kúpeľ z domácich čajových sáčkov bude vašim najlepším priateľom
Prvá pomoc pri spálenej pokožke
Od prekyslenia k rovnováhe pomocou troch jednoduchých zásad
Zázrak menom kokosový olej