Veľká noc: Stalo sa jedlo novým symbolom tohto sviatku?
25. 3. 2022 | PR Servis

Veľká noc: Stalo sa jedlo novým symbolom tohto sviatku?

Keď začnú vonkajšie teploty stúpať a pomaly kvitnú  prvé kvety , vieme, že prichádza jar. Teplé slnečné lúče a svieži jarný vánok dodáva po dlhej zime novú energiu. Od nepamäti sa považovala Veľká noc za oslavu jari. Všade na svete existujú rôzne tradície praktizované počas Veľkej noci, ktoré môžu byť na prvý pohľad nezvyčajné, avšak svojím spôsobom výnimočné. Maľovanie vajíčok, ohňostroje či hádzanie keramických hrncov o zem; oslava Veľkej noci je v každej krajine iná. Jednu vec však tento deň spája naprieč krajinami, a to je dobré jedlo.

 

Haux a obria omeleta

Na juhu Francúzska sa nachádza malé mesto Haux, ktoré svojou výnimočnosťou vystupuje z radu. Každý rok sa počas osláv Veľkej noci  ľudia z celého mesta zídu, aby rozbili viac ako 15 000 vajec a tak uvarili obrovskú omeletu. Organizácia ,,Rytieri obrej omelety“ organizujú  toto podujatie už celé desaťročia a pripravujú omeletu pre tisíc pozorovateľov úplne zadarmo. Príbeh o vzniku tejto tradície pochádza z čias Napoleona Bonapartheho, ktorý pri návšteve danej oblasti ochutnal vajíčka z Haux a tak mu chutili, že  nechal spraviť obrovskú omeletu pre svoju armádu. Tradícia prežila do dnešných dní. Počas osláv Veľkej noci ľudia s obrovskými drevenými varechami, ktoré skôr pripomínajú veslá, miešajú vajcia na masívnej panvici pri otvorenom ohni uprostred  námestia. Viacdňový festival rovnako zahŕňa tanec, hudbu a sprievod.

Honduras a veľkonočné šišky

Rosquillas de Semana Santa alebo veľkonočné šišky sú tradičnou pochúťkou počas osláv Veľkej noci v štáte Honduras v strednej Amerike. Tradičné vyprážané španielske šišky sú honduraskou klasikou. Rosquilly zvyčajne bývajú sladkým zakončením výdatného obeda alebo chutným občerstvením. Na rozdiel od tradičnej zmesi na pečenie ako sú vajcia, cukor, múka, prášok do pečiva a citrónová kôra, honduraská verzia sa vyrába z kukuričnej masy, tvarohu a štipky anízu, čo im dodáva ich osobitosť.

Talianska slaná torta

Tarta Pascualina, alebo aj Veľkonočný koláč, je tradičným pokrmom Talianov počas týchto dní. Jednou z vecí, vďaka ktorým je torta Pasqualina skutočne jedinečná, je pridanie tepelne neupravených celých vajec do plnky spolu so špenátom a ricottou. Vajcia sa pečú spolu s koláčom a keď je produkt hotový, z uvarených vajec máte zábavný vizuálny efekt.

Fínske mämmi

Hovorene ,,Memma“  je tradičný fínsky pokrm Veľkej noci, ktorého výroba sa začína pár dní pred samotnou konzumáciou. Hnedá pochutina pripomínajúca puding je vyrábaná z vody, ražnej múky, sladovej raži a kôry pomaranča. Hmota sa nechá v rúre pokým nestuhne. Zaujímavosťou je, že je potrebné nechať tento pokrm chladiť 3-4 dni a až potom je pripravený na konzumáciu.

Slovenské údené a plnka

Veľká noc patrí medzi tie najkrajšie sviatky nie len u nás, ale aj vo svete.  Okrem korbáčov a kraslíc je to aj oslava príchodu jari. Neodmysliteľnou súčasťou tohto sviatku je práve  hodovanie a popíjanie. Slovenským tradičným jedlom je piškótový baranček, plnka a údené mäso. Počas Škaredej stredy by malo jedlo vyzerať škaredo a  na Zelený štvrtok sa zase vždy varilo iba zo strukovín. Na Veľký piatok si človek mohol pripraviť rybu a na Bielu sobotu sa začala takzvaná hostina lásky. Hlavným jedlom bola plnka a mazanec. V  nedeľu sviatok ,, vrcholí“ a na Veľkonočný pondelok sa šibú dievčatá. Prichystá sa veľká hostina, pri ktorej domáci a hostia sedia celé hodiny. Koláče, šalát, údené mäso či mnoho iných pochutín je prichystaných na stole pre šibačov a potencionálnu návštevu.

Jedlo, jedlo a znova jedlo

Naháňanie dievčat po dedine a maľovanie kraslíc je už pomaly zabudnutá tradícia sviatku Veľkej noci. Zvyk, ktorý stále pretrváva, je zabezpečiť zdravie a krásu počas celého roka pre dievča, ktoré je bliate studenou vodou. Chlapci si ako výslužku odnesú sladkosti či pár eur.  Hostiteľ prichystá na stôl niečo pod zub a pri dobrej nálade sa hoduje aj pár hodín. Dalo by sa povedať, že jedlo sa stalo akýmsi novodobým symbolom sviatku  Veľkej noci. Počas týchto dní akosi nepoznáme mieru v tom čo skonzumuje či vypijeme. Treba dávať pozor na to, aby miešanie jedla, a hlavne jeho nadmerná konzumácia, nemala negatívny vplyv na vaše trávenie. Bolesť brucha, nadúvanie či bolesť žalúdka totiž dokážu znepríjemniť tieto sviatočné dni.

iberogast-tip_1648192671.jpg

Náš tip: Aby nebolo po hostine ťažko

K sviatkom Veľkej noci patrí posedenie s rodinou a priateľmi pri hromade dobrého jedla a pitia, ktoré  spríjemnia tieto chvíle. Ak to však preženiete, je takmer isté, že nasledujúce hodiny budú ťažšie ako obvykle. Medzi najčastejšie tráviace ťažkosti patria bolesť žalúdka, pálenie záhy, pocit plnosti, žalúdočno-črevné kŕče a nevoľnosť. Šesť problémov a jedno riešenie sa nachádza v kvapkách Iberogast. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov lieku a poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Iberogast je liek na vnútorné použitie. Je zložený z kvapalných extraktov rôznych častí bylín. Viac informácií na www.iberogast.sk

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Za zatvorenými dverami: Ako vie wellness hotel premeniť teambuilding na nezabudnuteľný zážitok
Vychutnajte si lahodnú šálku filtrovanej kávy - ako na jej prípravu?
Viete, kam sa môžete v zime vybrať za teplom k moru?
Dámske botasky nielen na voľný čas
Spoznaj tvár zamestnávateľa s Work or Not!
Cesta k dokonalej obývačke vedie cez profi interiérové štúdio
Plánujete si kúpiť nový jedálenský stôl a stoličky? Na čo sa zamerať pri výbere?
Kuchynská pracovná doska, ktorá znesie takmer všetko

Ďalšie články na podobné témy

Sviatočné raňajky bez výčitiek – 3 super recepty, ktoré musíte tento rok vyskúšať aj vy
Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom
Tieto neznáme zdravé potraviny stoja za vyskúšanie
Pár faktov o strukovinách, ktoré ste možno nevedeli
Tipy na dokonalú záhradnú party
Akým ťažkostiam sa vyhnúť počas vianočného obeda?
Spanakopita s medvedím cesnakom a špenátom
Vychutnajte si lahodnú šálku filtrovanej kávy - ako na jej prípravu?