Pokiaľ človek nie je spokojný so svojou postavou či váhou, zvyčajne sa s tým snaží niečo urobiť. Jedným zo spôsobov úpravy hmotnosti a zmeny postavy je držanie diéty. Niektoré diéty pozitívne vplývajú na človeka, no niektoré môžu byť aj nebezpečné. V poslednej dobe je rozšírený pomerne nový typ diéty – keto diéta. Viete, čo to je?
Viete, čo je keto diéta a aké má výhody? Ketónová diéta je typ nízkosacharidovej stravy s vyšším obsahom tuku. Zmyslom tejto diéty je docieliť to, aby sa telo dostalo do metabolického stavu zvaného ketóza, a to prostredníctvom menšieho príjmu sacharidov.
Za normálnych okolností je pre ľudský organizmus hlavným zdrojom energie glukóza. Tento sacharid je za bežných podmienok uložený v pečeni a svaloch v podobe glykogénu a odtiaľ sa v prípade potreby uvoľní do krvi.
Počas ketózy však dochádza k tomu, že telo nemá dostatok krvného cukru, a tak čerpá energiu z vlastných tukových zásob. Názov ketóza je odvodený od ketónov, ktoré sa počas ketózy začnú produkovať v pečeni, aby následne organizmu slúžili ako zásobáreň energie.
Oproti iným druhom nízkosacharidových diét je v tej ketónovej príjem bielkovín relatívne malý. Je to preto, že aminokyseliny v bielkovinách môžu byť premenené na glukózu, čo by bránilo dosiahnutiu stavu ketózy.
Keto strava prináša aj iné benefity ako úbytok hmotnosti. Existuje súvislosť medzi znížením príjmu sacharidov a znížením inzulínovej rezistencie, pri ktorej telo nevie správne využívať svoj vlastný inzulín. Ketogénna diéta je schopná dobre kontrolovať hladinu krvného cukru, čo môže byť dôsledkom zvýšenej citlivosti buniek na inzulín. Inzulín je veľmi dôležitý hormón v ľudskom tele a riadi mnoho dôležitých telesných procesov.
Prechod na nízkosacharidovú stravu môže byť taktiež spájaný s poklesom zvýšeného krvného tlaku.
Medzi ďalšie prínosy patrí, že dodržiavanie zásad ketónovej diéty by malo predchádzať pocitom hladu. Tuk má z makroživín najvyšší sýtiaci účinok, a preto by mal jeho vysoký podiel v jedálničku znižovať pocit nedostatku potravy.
Zároveň pri konzumácii nízkeho množstva sacharidov dochádza k poklesu hladiny hormónov, ktoré zvyšujú chuť k jedlu. Znížený pocit hladu by mal prirodzene viesť ku kalorickému deficitu, a to môže viesť k redukcii samotného tuku aj bez použitia rôznych doplnkov.
Tip: Poznáte princíp fungovania spaľovačov tuku - kedy a ako ich užívať/neužívať pri snahe schudnúť?
Dodržiavanie ketogénnej diéty môže znížiť príznaky a zlepšiť mozgové funkcie pri niektorých prípadoch Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Ketogénna diéta môže do istej miery spomaliť rozvoj špecifických neurologických nádorových ochorení.
Pri keto diéte je človek vystavený riziku vysokého príjmu tukov vo forme nasýtených mastných kyselín. Nadmerný príjem týchto kyselín môže viesť k zvýšeniu hodnôt cholesterolu a môže prispievať k vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Nedostatočný príjem vlákniny hrozí aj pri kvalitne vyzerajúcej keto strave. Vláknina je polysacharid, ktorý je v ľudskom organizme zodpovedný za správnu peristaltiku čriev, teda pohybu čriev, vďaka ktorým dochádza k posúvaniu potravy a správnemu vyprázdňovaniu. S nedostatkom vlákniny môže súvisieť zhoršenie stavu črevného mikrobiomu.
Strava pri keto diéta je bohatá na tuky a v menšom množstve sú konzumované bielkoviny. Tieto podmienky spĺňajú len určité potraviny, a preto táto strava nie je vôbec rozmanitá a nie je zabezpečený príjem iných dôležitých látok. Človek sa vystavuje riziku nedostatočného príjmu vitamínov, minerálov, horčíka, draslíka a ďalších stopových prvkov.
Vhodné potraviny na konzumáciu počas keto diéty sú také, ktoré obsahujú minimálne množstvo sacharidov a skladajú sa prevažne z tukov a bielkovín. Tieto parametre zo živočíšnych produktov najlepšie spĺňa mäso, vrátane rýb a morských plodov, vajcia, syry, maslo, tvaroh či grécky jogurt.
Ovocie je zdrojom vitamínov, obsahuje tiež veľa sacharidov, ale všeobecne sa do keto diéty nehodí. Malý obsah sacharidov majú napríklad mrazom sušené maliny. Zelenina je na tom s obsahom sacharidov o niečo lepšie než ovocie. Napríklad listovú zeleninu a rôzne druhy šalátov, uhorky a zeler je možné si dopriať v neobmedzenej miere. Do keto diéty sa hodí aj karfiol, kapusta a cuketa.
Pri keto diéte sú veľmi vhodné orechy a semená, pretože väčšina z nich obsahuje málo sacharidov, a naopak vysoký podiel zdravých tukov. Nie všetky orechy a semienka sú pre keto diétu vhodné. Kvôli vyššiemu obsahu sacharidov nie sú vhodné napríklad kešu orechy, pistácie či ľanové a slnečnicové semienka. Vynikajúcou voľbou sú naopak lieskové orechy, ktoré sú bohaté na minerály aj bielkoviny, prípadne makadamové orechy, pretože majú vysoký obsah tuku.
Mandle, brazílske orechy, vlašské orechy, arašidy, tekvicové a sezamové semienka sú zároveň aj bohatým zdrojom horčíka. Od horčíka je závislá každá bunka ľudského tela. Ak v tele chýba, prejavuje sa to množstvom symptómov, pretože horčík vykonáva v tele veľa dôležitých funkcií. Nedostatok horčíka sa môže prejaviť poruchami v metabolizme sacharidov a aminokyselín. U ľudí, ktorí pravidelne vykonávajú športovú aktivitu, môžu byť príznaky nedostatku horčíka zosilnené alebo ich nástup zrýchlený.
Tip: Viete, akú rolu hrá pri posilňovaní horčík?
Sladkosti zvyčajne nie sú súčasťou žiadnej diéty, no pri ketónovej diéte to platí obzvlášť. Cieľom je jesť čo najmenej sacharidov, a preto je potrebné obmedziť nielen sladené nápoje, zákusky, cukrovinky, keksy, cereálie a pečivo, ale aj väčšinu príloh vrátane zemiakov, ryže, cestovín a strukovín.
Na cukry sú bohaté niektoré druhy zeleniny, medzi ktoré patrí kukurica alebo mrkva. Medzi nevhodné potraviny patria aj všetky kalorické sladidlá. Med, javorový sirup a agávový sirup sú síce zdravšou verziou sladidiel, no stále nie sú odporúčané počas keto diéty. Sladidlá bývajú spravidla považované za nevhodnú potravinu vo väčšine diét. Používanie umelých sladidiel môže byť dokonca spojené s vyšším výskytom obezity, čo je metabolické ochorenie charakteristické nadmerným ukladaním tuku.
Pozor: viete, čo je obezita, aké má príznaky a ako ju “liečiť”?
Vysoký obsah cukru má tiež väčšina ovocia a dokonca aj niektoré potraviny, pri ktorých je to prekvapivé. Patria sme šalátové dresingy, jogurty či sušené mäso, ktoré býva zvyčajne ochutené korením s obsahom cukru.
Michal Horváth, Špecialista na optimalizáciu webov - Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe
Ideálne sukne na letné dni: Ľahké tkaniny a materiály
Runy sú špeciálnou energiou vesmíru!
Chcete zaujať svadobným oznámením? Skúste tieto prevedenia
Vypnite „online mode“ hodinu pred spaním
Sedem tipov, ako zachrániť váš vzťah
Pánske šľapky môžu byť aj štýlové! Toto by ste o nich mali vedieť
Zabráňte vzniku vrások
Pociťujete únavu? Berte ju ako impulz k životnej zmene!
Na slovenský trh vstupuje prémiová značka vody GLACÉAU smartwater
Efektívne a zdravé chudnutie? Proteínová diéta pomôže!
Čo by ste mali vedieť než začnete chudnúť do plaviek
Viete čo je choroba DNA a ako znížiť kyselinu močovú v tele?
KYSELINA HYALURÓNOVA - POMOC PRE SUCHÉ OČI!
Kolagén vo vyššom veku chýba, ako si ho môžeme doplniť?
Prirodzené zakrivenie chodidiel – ako by mali vyzerať u zdravého človeka?
Chcete začať cvičiť? Pridajte sa k týmto ženám!