Vychutnajte si lahodnú šálku filtrovanej kávy - ako na jej prípravu?
9. 2. 2024 | PR Servis

Vychutnajte si lahodnú šálku filtrovanej kávy - ako na jej prípravu?

Voda je základom života. A nie, nezačína sa prednáška na hodine chémie. Bez vody totižto nemožno pripraviť azda najkonzumovanejší nápoj na svete – kávu. Veľký boom dnes zažíva filtrovaná káva a v článku zistíte, ako ju dokonale pripraviť.

Filtrovaná, medzi ľuďmi známa aj ako prekvapkávaná káva, má za sebou zaujímavú históriu. Ako inak, nespokojnosť žien, konkrétne jednej nemeckej dámy, vyústila do veľmi obľúbeného spôsobu prípravy tohto nápoja. S menšími zmenami sa používa dodnes.

Ako sa pripravuje filtrovaná káva?

Ide o pomerne jednoduchú záležitosť. Mletá káva umiestnená do filtra sa zaleje horúcou vodou. Čo to v praxi znamená? Vhodná je každá káva, samozrejme pražená. Ideálne tá, ktorá je svetlejšia, zachováva si aromatickosť, v chuti i vôni. Základným kameňom je mletie. Ak sú zrná hrubé, filtrovaná káva bude slabá, v opačnom prípade riskujeme pripálenie a následnú horkosť. Mletie sa odporúča tesne pred samotnou prípravou.

Ani teplota vody nie je jednoznačná. Platí pravidlo, že čím je voda chladnejšia, tým menej ovocných tónov ostáva zachovaných. Otvára sa nám tak priestor na ľahké experimentovanie. Papierový filter pripravený v prekvapkávacej nádobe (ozn. dripper) sa odporúča preliať horúcou vodou. Nikto z nás by predsa nechcel mať v hrnčeku chuť papiera.

Koľko kávy použiť?

Najčastejšia otázka býva, koľko mletej kávy použiť. Zaužívaný recept je 16 gramov, niektorí však uvádzajú 18 až 20 gramov, záleží od veľkosti prekvapkávača. Dávku zalejeme tak, aby bol celý povrch pod vodou, čo je asi 30ml.

Zaujímavosť: V tejto fáze, nazývanej blooming alebo po našom aj kvitnutie, dochádza k uvoľneniu prebytočného oxidu uhličitého vznikajúceho ešte pri pražení.

Po asi pol minúte vodu dolievame, rovnomerne, aby extrakcia prebehla všade rovnako. Tu sa ukáže, či je mletie kávy adekvátne. Ak kvapká pomaly, káva je mletá na jemno, no ak tečie rýchlo, naopak, veľmi nahrubo. Kávu necháme dve až tri minúty dozrieť a až tak príde rad na nás a môžeme s nadšením vychutnávať.

Remeslo praženia kávy na Slovensku

Aj u nás na Slovensku funguje remeslo praženia kávy, napríklad remeselná pražiareň Ready After poskytuje svojim odberateľom kávu tej najvyššej kvality, a to na základe 20 ročných skúseností z podnikania v tejto oblasti. Nepochybne sa stali kávovými odborníkmi, o čom svedčí aj ich e-shop ponuka a niekoľko prevádzok, ktoré ponúkajú ich produkty. Nájdete tu celý kávový sortiment – filtre, mlynčeky, šálky a mnoho iného.

Zdroj foto: chokniti / Adobestock.com

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Kabelky crossbody a ich praktické vlastnosti
Najmódnejšie farby sandálov - tieto modely budú trendy v roku 2024!
Nízke libido – prirodzený stav alebo problém? Čo ovplyvňuje sexuálny apetít a ako ho zvýšiť?
Guess tenisky: Praktickosť a elegancia v jednom
Arganový olej Orient House
Niacínamid: zázračný vitamín B3 pre krásnu a zdravú pleť
Posilňovanie panvového dna bez cvičenia? Áno!
Na ceste ku zdravšej pokožke a vlasom

Ďalšie články na podobné témy

Jednotlivé hrúbky mletia kávy a spôsoby prípravy, na ktoré sa hodia
Tieto neznáme zdravé potraviny stoja za vyskúšanie
Pár faktov o strukovinách, ktoré ste možno nevedeli
Veľká noc: Stalo sa jedlo novým symbolom tohto sviatku?
Tipy na dokonalú záhradnú party
Spanakopita s medvedím cesnakom a špenátom
Ako veľa toho viete o káve?
Upečte si skvelé muffiny!