Žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez sady nožov určených na rôznorodé použitie. Vybrať si však také, ktoré vám budú spoľahlivo a dlhodobo slúžiť, nemusí byť úplne jednoduché. My sa vám však pokúsime pomôcť aspoň tak, že vám prezradíme, na čo sa pri výbere zamerať.
Prvé, čo si pri hľadaní vhodných kuchynských nožov všimnete, zrejme bude, že podobne, ako keby hľadáte kvalitný multifunkčný nôž, či štýlový motýlik nôž, ponuka je nesmierne bohatá. Aby ste sa v nej zorientovali, je potrebné postupne „filtrovať“ dostupné nože na základe viacerých vlastností.
Zrejme najväčší vplyv na životnosť kuchynského noža má jeho konštrukcia. Najmenej odolná je konštrukcia na tŕň, kedy je čepeľ zasadená do rukoväte len čiastočne. Treba však podotknúť, že na bežné použitie v kuchyni stačí. Ak chcete kuchynský nôž, ktorý zvládne aj väčšiu záťaž, siahnite po full tang alebo po integrálnej konštrukcii.
Čepele kuchynských nožov sa odlišujú na základe výbrusu, jeho uhlu a použitej ocele. Európsky obojstranný výbrus je odolnejší a univerzálnejší, japonský jednostranný výbrus má zase lepšie rezné vlastnosti a jednoduchšie brúsenie. Čo sa uhlu výbrusu týka, čím je menší, tým má nôž lepšie rezné vlastnosti a naopak, väčšie uhly výbrusu majú lepšiu odolnosť. A čo jednotlivé druhy ocele? Nerezová oceľ vyniká odolnosťou voči korózii, uhlíková svojou ostrosťou a tým, že sa dobre brúsi. A ešte poznáme luxusnú damaškovú oceľ, ktorá spája výhody týchto dvoch ocelí.
Prejdime k materiálom rukovätí kuchynských nožov. Drevo má skvelý dizajn, plast má výhodu v hygienickej nezávadnosti a ešte poznáme moderný kompozitný materiál G10, ktorý je vyrábaný s dôrazom na funkčné vlastnosti potrebné pre kuchynské nože.
Aj hmotnosť a to ako je nôž vyvážený, má veľký vplyv na jeho použitie. S ťažím nožom spracujete aj potraviny, na ktoré treba ísť väčšou silou, s ľahším vydržíte pracovať dlhšie. Čepeľ s rukoväťou by mali byť zväčša v rovnováhe, ale nie je tomu vždy tak. Ťažšia čepeľ pridáva na sile pri krájaní, ťažšia rukoväť zase zlepšuje ovládateľnosť a precíznosť noža.
No a v neposlednom rade je potrebné si vybrať podľa účelu noža. V každej kuchyni preto nájdete viacero rôznych nožov. Poznáme univerzálne, kuchárske, vykosťovacie, plátkovacie, či filetovacie nože a taktiež špeciálne nože na zeleninu a ovocie, či pečivo. Svoje využitie v kuchyni nájdu aj takzvané santoku nože a prípadne aj sekáčiky.
Zdroj obrázka: Autor: Volodymyr / Stock.adobe.com
Valentínsky darček s 15% zľavou? Ó áno…
Preprava vecí pri sťahovaní – tipy pre bezpečný presun
Výhody novostavieb: Prečo sa oplatí kúpiť nehnuteľnosť v novej budove
Degustácia vín nemusí byť len štandardná: poznáte vertikálnu, horizontálnu či degustáciu v tme?
Objavte dokonalosť prírody v každej kvapke: Talianska kozmetika 6biologico
Aké čistiace prostriedky použiť do robotického vysávača s mopom?
10 aktivít pre zaľúbených, ktoré môžete robiť na Valentína
Ako zastaviť vypadávanie vlasov a spevniť lámavé nechty? Skúste, čo naozaj funguje
Nástenný digestor do modernej kuchyne
Aké novinky so sebou prinášajú moderné umývačky riadu?
Obľúbené kuchynské drezy z keramiky a granitu. Aké sú ich výhody?
Sektorové kuchyne predstavujú rozumný spôsob, ako ušetriť
Kuchynská pracovná doska, ktorá znesie takmer všetko
Blum AVENTOS, riešenie pre otváranie horných skriniek v kuchyni
Kuchyňa pre celú rodinu - tipy, ako navrhnúť multifunkčný priestor
Plastové dózy na potraviny: Tajomstvo organizovanej a prehľadnej kuchyne