Predaj výrobkov z dvora. Čo by ste mali vedieť?
19. 10. 2021 | PR Servis

Predaj výrobkov z dvora. Čo by ste mali vedieť?

Rozmýšľate nad podnikaním, lebo sa nechcete celý deň pariť v kancelárii? Ak milujete prírodu, zvieratá a máte dokonca dvor či záhradu, môžete začať predajom z dvora.

V článku sa dozviete, čo je to a aké pravidlá a podmienky vás čakajú pri predaji výrobkov z dvora.

Čo je predaj z dvora?

Predaj z dvora má presne stanovené pravidlá. Za "predaj" z dvora sa označuje činnosť prvovýrobcu, ktorý predáva vlastne vypestované potraviny alebo chovateľské prebytky v malých množstvách konečnému spotrebiteľovi, a to vlastnom mene a na vlastný účet.

Na predaj z dvora ako fyzická osoba (nepodnikateľ) postačí iba vystavenie príjmových dokladov a evidencia príjmov a výdavkov. Predaj z dvora nevyžaduje povolenie na podnikanie, a preto nie je potrebou mať elektronickú registračnú pokladnicu. Nutná je ale registrácia na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.

POZOR! Ak predávate produkty, na ktoré ste si kúpili suroviny už sa nejedná o predaj z dvora, pretože nie je splnená podmienka prvovýrobcu. V takomto prípade je už potrebné mať schválenú prevádzku a založiť si živnosť.

Predaj z dvora sa nevzťahuje na všetky komodity a tieto produkty predávať nesmiete:

     filetované ryby

     ovocné šťavy

     výrobky z mlieka (tvaroh, syr, maslo)

     balené a roztriedené vajíčka

     klobásy, párky a ďalšie mäsové produkty

     balenú, krájanú a lúpanú zeleninu.

Priamy predaj z dvora musí spĺňať tri základné požiadavky týkajúce sa:

     pôvodu predávaných prvovýrobkov

     toho, komu prvovýrobky predávate

     toho, aké množstvá predávate

Pravidlá priameho predaja je možné využiť iba vtedy, ak ste prvovýrobcom a predávate prvotné produkty živočíšneho alebo rastlinného pôvodu, ktoré pochádzajú z vašej vlastnej produkcie, chovu, výlovu či farmy.

Tip: Pri priamom predaji z dvora vám postačí dodržiavať jednoduché hygienické pravidlá. Certifikácia výrobkov nie je potrebná, ale môžete o ňu dobrovoľne požiadať, ak je to nutné.

Ďalšie kritérium priameho predaja sa týka vašich zákazníkov, komu prvovýrobky predávate. Produkty, ktoré sa predávajú prostredníctvom predaja z dvora možno dodávať len priamo konečnému spotrebiteľovi alebo miestnym maloobchodným prevádzkarňam, teda maloobchodné predajne potravín.

To znamená, že napríklad, lekvár alebo med, ktorý nadobudnete vlastnou výrobou nemôžete predávať veľkoobchodníkovi, ale iba konečným spotrebiteľom alebo miestnym potravinám.

Posledne kritérium, ktoré je potrebné spĺňať, sa týka predávaného množstva. Priamy predaj z dvora má obmedzené množstvá a nariadenia, ktoré presne určujú limity, nesmiete presiahnuť.

Ak ste prvovýrobca malého množstva prvotných produktov rastlinného pôvodu, na predaj z dvora nepotrebujete elektronickú registračnú pokladnicu ani oprávnenie na podnikanie. Ste, ale povinný viesť evidenciu o dátume, druhu a množstve.

ng-after-uprooting-from-vegetable-bed_1634637372.jpg

Čo môžete predávať a čo nie

Limitované je množstvo predaného tovaru za rok a môžete ho predať napríklad takto:

     zrno obilnín, z každého druhu do 500 kg,

     zrno pohánky, ciroku, prosa a kultúrnych druhov láskavca do 500 kg,

     suché strukoviny do 500 kg,

     konzumné zemiaky do 2 000 kg,

     hlúbovú zeleninu do 2 000 kg,

     plodovú zeleninu, z každého druhu do 500 kg,

     koreňovú zeleninu, z každého druhu do 500 kg,

     cibuľovú zeleninu do 200 kg,

     strukovú zeleninu do 300 kg,

     listovú zeleninu do 150 kg,

     jadrové ovocie do 2 000 kg,

     kôstkové ovocie do 1 000 kg,

     bobuľové ovocie vrátane hrozna stolového alebo muštového na priamy konzum do 250 kg,

     škrupinové ovocie nelúpané do 700 kg,

     byliny do 50 kg,

     pestované huby do 50 kg

     a iné.

Tip: Podrobný zoznam nájdete v 100/2016 Z. z. Nariadenia vlády Slovenskej republiky z 27. januára 2016, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z. z., v ktorom sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi ci iným maloobchodným prevádzkarniam.

V prípade predaja vajcia a med ste povinný registrovať sa na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) a predaj vajec vyžaduje aj registráciu Centrálnej evidencií hospodárskych zvierat (CEHZ).

Pri predaji surového mlieka, vyrobených džemov a kompótov sa musíte zaregistrovať na Centrálnej evidencií hospodárskych zvierat (CEHZ) a na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS).

Pozor! Pri predaji vyššie uvedených produktov už nestačia iba uvedené registrácie. Je potrebné zriadiť prevádzku a registrovať sa ako podnikateľ. S tým súvisia ďalšie hygienické alebo administratívne podmienky, ktoré je treba splniť.

Ako prvovýrobcovia potravín živočíšneho pôvodu (mäso z hydiny, domácich králikov a voľne žijúcej zveri) máte povinnosť zaregistrovať sa na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) aj na CEHZ.

Daňové povinnosti fyzickej osoby (nepodnikateľa)

Príjmy z predaja vyššie ako 500 eur treba priznať a odviesť daň. Ale to len v prípade, ak všetky vaše príjmy (nielen z predaja z dvora) za celý rok boli vyššie ako 1901,67 eura.

Predaj cez eshop

Ak chcete predávať potraviny cez e-shop je potrebné mať založenú živnosť.

Informácie v e-shope

Zákon o potravinách 152/1995 nariaďuje, zmieniť na internetovej stránke nasledujúce informácie:

     obchodné meno a miesto podnikania, obchodné meno a sídlo,

     telefonický a emailový kontakt, IČO

     názov potraviny

     cenu potraviny

     obchodné podmienky

     platobné podmienky

     dodacie podmienky a náklady na dodanie.

Ak predávate potraviny cez internet, pri všetkých výrobkoch, ako aj bio potravinách je potrebné uviesť všetky povinné informácie. Všetky povinné informácie musia byť v slovenskom jazyku ako aj na obale potravín.

Ďalšie podmienky

Vo svojom internetovom obchode nesmiete predávať potraviny, ktoré sú neznámeho pôvodu a nie sú vyrobené vami. Taktiež je zakázané predávať potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti. Netreba zabudnúť na dodržiavanie zásad osobnej hygieny a hygienických požiadaviek na manipuláciu s potravinami.

Tip: Takto môžete na vašej internetovej stránke aj inšpirovať, napríklad písaním blogu či dobrých receptov.

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že celý proces je komplikovaný, zdĺhavý a má veľa pravidiel. Avšak ak je to niečo po čom už dlho túžite, určite sa oplatí pustiť do podnikania v tejto oblasti.

Autor: Dominika Blchová

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Vykročte do nadchádzajúcej sezóny s Remonte!
Dôležitosť pravidelnej údržby a servisu chladiacich zariadení pre predĺženie ich životnosti
Použitie PUR a PIR Panelov v chladničkách a mrazničkách: Ako zabezpečiť ideálne podmienky pre skladovanie potravín
Ako minimalizovať poškodenie a potrebu opráv pri hliníkových dverách?
Krok za krokom: Ako svojpomocne opraviť poškodenú koženú sedačku?
Vediete priemyselnú firmu? Malá rada k elektromotorom
Tipy na darčeky pre poľovníka
Obľúbené procedúry vodoliečby. Absolvovali ste už niektorú z nich?

Ďalšie články na podobné témy

Trúfnete si život na „voľnej nohe“?
Viete aké výhody vám môže priniesť CE certifikát pri podnikaní (predaj tovaru) a prečo si ho vybaviť?
Čo potrebujete vedieť o dani z predaja nehnuteľnosti?
Viete komu sa dnes oplatí riešiť úrazové poistenie?
Oplatí sa odporúčanie či priamy predaj kozmetiky?
Ešte stále predávate svoj čas za peniaze?
Ako začať podnikať online, keď som mama malých detí?
Katarína Szárazová: Základ spokojného a naplneného života je rovnováha