V čom je vegánske víno odlišné od bežného vína?
24. 2. 2023 | PR Servis

V čom je vegánske víno odlišné od bežného vína?

K vegánstvu sa hlási čoraz viac ľudí, čo podporuje záujem aj o vegánske víno. Prečo je ale bežné víno, ktoré je vyrobené z hrozna, nevegánske? Aký súvis má výroba vína s vegánstvom?

Môže sa to zdať nereálne, no aj vo väčšine vín sa nachádzajú živočíšne prvky. Ľudia žijúci vegánskym spôsobom života si preto už nemusia dávať pozor len na to, čo jedia, ale aj na to, čo pijú.

Výroba vína v skratke

Pri výrobe vína sa príprava a lisovanie hrozna líši od toho, či má ísť o biele alebo červené víno. Pri červenom víne sa hrozno lisuje aj s jeho šupkou, ktorá mu dodáva typickú farbu.

Hrozno po lisovaní prebieha procesom fermentácie, ktorý sa musí starostlivo sledovať. Pri fermentácii sa do hrozna pridávajú viaceré prídavné látky, ktoré pomáhajú k lepšie kontrolovanému kvaseniu.

Zmena vína, ktorá sa týka hlavne vegánov, sa deje v nasledujúcich fázach čírenia vína. Proces čírenia je pre vinárov dôležitý hlavne pre zlepšenie estetickej stránky svojich vín. Z tohto dôvodu do nich pridávajú rôzne zložky, ktoré sú väčšinou založené na živočíšnom pôvode.

Živočíšne látky vo víne

Na Slovensku, ale aj vo svete, sa na čírenie používajú rôzne druhy živočíšnych látok. Medzi najviac používané patria napríklad:

 

     želatína - výsledok varenia kostí a koží,

     albumín - proteín z vaječných bielkov,

     kazeín - bielkovina z odstredeného mlieka,

     vyzina - kolagén získaný z orgánov jeseterových rýb.

 wine-glass-with-bottle_1677243691.jpg

Vinári, ktorí používajú živočíšne produkty na výrobu svojho vína, by mali túto skutočnosť uviesť na etiketách svojich výrobkov. Ich obsah síce nie je vysoký, no v každej fľaši sa nájdu stopové prvky po týchto prídavných látkach. Takéto víno nemožno označiť za vegánske víno.

Vegánske varianty

Živočíšne látky sa v dôsledku vegánstva nahrádzajú tými rastlinnými, z ktorých je však veľké množstvo ešte v rannej fáze výskumu. Existujú však už aj látky, ktoré sú výskumne potvrdené a zároveň účinné pri čírení vína. Medzi najviac používané patrí najmä bentonit.

Bentonit je druh minerálnej hliny, ktorá je špecifická hlavne svojim sopečným pôvodom. Touto látkou svoje vína číri už nejedno slovenské vinárstvo.

Niektoré sa svojou výrobou dokonca zameriavajú aj na to, aby svojim zákazníkom priniesli aj bezhistamínové víno. A to zase ocenia tí, ktorí trpia zlým spracovaním histamínu, čo je histamínová intolerancia.

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Valentínsky darček s 15% zľavou? Ó áno…
Preprava vecí pri sťahovaní – tipy pre bezpečný presun
Výhody novostavieb: Prečo sa oplatí kúpiť nehnuteľnosť v novej budove
Degustácia vín nemusí byť len štandardná: poznáte vertikálnu, horizontálnu či degustáciu v tme?
Objavte dokonalosť prírody v každej kvapke: Talianska kozmetika 6biologico
Aké čistiace prostriedky použiť do robotického vysávača s mopom?
10 aktivít pre zaľúbených, ktoré môžete robiť na Valentína
Ako zastaviť vypadávanie vlasov a spevniť lámavé nechty? Skúste, čo naozaj funguje

Ďalšie články na podobné témy

Jesenné tipy na posilnenie imunity
Chcete začať cvičiť? Pridajte sa k týmto ženám!
Seriál psychosomatika, keď dušu niečo trápi, tak telo ochorie VII
Luboš Bielčik: Ako som začal distribuovať informovanú fľašu
Nechal Vám Ježiško pod stromčekom peniaze a ešte stále ste si nič nekúpili? Investujte do drahokamovej vody
Tehotenstvo a spánok: Tieto tipy vám doprajú kvalitný odpočinok
Kedy a ako nosiť rúška a ako sa o ne starať?
Objavte 15 tipov pre skutočne luxusnú relaxáciu