Bezlepková diéta?  Odmení sa vám tisíckrát!
3. 5. 2018 | PR Servis

Bezlepková diéta? Odmení sa vám tisíckrát!

Poznáte niekoho, kto nesmie konzumovať lepok, pretože trpí neznášanlivosťou lepku? A viete, že na jedného diagnostikovaného celiatika pripadá až desať ďalších, ktorí o svojom ochorení “zatiaľ” nevedia? Odhaliť zdravotné problémy, ktorými sa prejavuje precitlivenosť na lepok, je síce komplikované, cesta von však býva spoľahlivá. S odpoveďami vám pomôže kampaň na webovom portáli www.dobrebezlepku.sk.

Keď vám raz lekár oznámi, že máte celiakiu alebo inú podobu neznášanlivosti lepku, jedno je isté – do konca života budete musieť dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. Jedine tá totiž dokáže úplne odstrániť všetky zdravotné problémy, ktoré celiatikom komplikujú život. Čo presne ale taká bezlepková diéta obnáša?

 „Keď Vám lekár diagnostikuje celiakiu, netreba určite podliehať panike. V dnešnej dobe sa s touto diagnózou dá plnohodnotne žiť a pokiaľ pacient dodržiava bezlepkovú diétu, jeho zdravotný stav sa v podstate okamžite po nastavení na liečbu – diétu upraví  a nemá žiadne ťažkosti. Je potrebné však dodržiavať diétu prísne a celoživotne. Pacient musí zo svojho jedálničku vynechať všetko, čo obsahuje lepok-, resp. obilniny ako pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos a samozrejme všetky výrobky z nich. Celiatik je odkázaný na neustále čítanie zloženia výrobkov, lebo lepok sa môže nachádzať naozaj všade, častokrát aj tam kde by ste to nikdy nečakali. Podľa platnej legislatívy je však výrobca povinný nie len o prítomnosti  lepku, ale tiež iných alergénov na obale výrobku informovať  “ hovorí Ing. Jarmila Kabátová, nutričná terapeutka.

Takáto zásadná životná zmena môže v človeku na začiatku vyvolávať obavy, ako sa stravovať. Dnes sa však nie je čoho báť. „Na trhu je dnes široký sortiment bezlepkových výrobkov, ktoré sú pre pacienta dostupné takmer všade. Na Slovensku dokonca aj v lekárni, nakoľko u nás, ako v jednej z mála krajín v EU, majú pacienti nárok na preskripciu určitého sortimentu bezlepkových výrobkov, čo pre nich predstavuje významnú finančnú výpomoc. V špeciálnych predajniach, ale aj v super a hypermarketoch, či v každej lekárni dnes dostanete kúpiť bezlepkové takmer všetko, od múky, cestovín, hotových chlebíkov, či sladkých sušienok a slaných snackov, až po hotové chladené a mrazené jedlá a polotovary. Odvážim sa tvrdiť, že o celiatikov je na Slovensku naozaj veľmi dobre postarané.“ pridáva svoje postrehy Ing. Jarmila Kabátová.

 pexels-photo-533268_1525332082.jpg

Aký je život s intoleranciou na lepok a dodržiavaním diéty?

„Mám intoleranciu na lepok s tým, že môj žalúdok prechádzal mnohými zápalmi, o ktorých som ja vôbec nevedela. V mojom žalúdku nie sú enzýmy na to, aby mohol stráviť všetok ten lepok. No a tým pádom ma to donútilo dodržiavať správnu životosprávu. Vyberať si potraviny, ktoré sú akostne lepšie a orientovať a na zdravšiu kombináciu jedál. Je to dosť náročné, pretože lepok sa nachádza skutočne skoro všade. A preto sa orientujem najmä na domácu kuchyňu. Do práce si nosím krabičky s jedlom alebo si objednávam také jedlá, pri ktorých mám istotu, že viem, čo jem. Napríklad grilované mäso so zeleninou, keď už naozaj nie je nič iné k dispozícii. V zásade vnímam ako veľmi dôležité vzdelávať sa v oblasti stravovania. Pretože, ak si kúpite tyčinku v bio obchode, to ešte neznamená, že je aj skutočne zdravá. Treba si vedieť zvyknúť na bezlepkové recepty a vedieť ich pripravovať. Výhoda väčších miest je, že poskytuje väčší výber kvalitných potravím a surovín. Môžete si vyberať. A tak dokážete pripraviť aj parené buchty alebo palacinky. A rozdiel v chuti už nevnímam, je to otázka zvyku. Snažím sa v tomto duchu viesť aj manžela a staršieho syna. Hoci ten chodí do škôlky a tam je náročnejšie ustrážiť jedálniček. No nejaký základ bude mať vďaka mne. Čo v mojom jedálničku nesmie chýbať? Mám strašne rada Schar chlieb Maestro, lebo ten je ten je naozaj veľmi dobrý. Vyzerá ako toastový, ja si ho teda vždy dávam do toastovača. A to mám naozaj rada aj môj syn ho má tiež veľmi rád. Fičíme na ňom celá rodina. Teda okrem nášho najmenšieho Maxíka :-) Ešte zbožňujem Schar polomáčané ovsené celozrnné keksíky, pripomínajú mi tie lepkové z detstva. Moje trávenie má teraz bez lepku úplne iný rozmer,“ konštatuje herečka Kristína Turjanová, ktorej bežnou súčasťou života je práve bezlepková strava. 

 photo-1436565186922-96047f7814d7_1525332082.jpg

Bezlepková diéta je len nový prístup k plnohodnotnému životu pre všetky osoby trpiace neznášanlivosťou lepku. Dnes máme k dispozícii kvalitné plnohodnotné potraviny bez lepku. Aj reštaurácie sú povinné informovať o prítomnosti lepku, ale dodržovanie bezlepkovej diéty je predovšetkým o vlastnej dôslednosti a pozornosti. Zistite viac na www.dobrebezlepku.sk.

Vzdelávací projekt “Máj – mesiac bez lepku”, webový portál www.dobrebezlepku.sk a ďalšie aktivity spojené s osvetou prináša taliansky výrobca prémiových bezlepkových potravín Schär

Ilustračné foto: Pexels.com, Unsplash.com

PR Servis

Radi umiestnime aj Vaše články, kontaktujte nás

Ďalšie články od autora PR Servis

Ako byť krásna aj po štyridsiatke: Nájdite svoj esprit v každom veku!
Popáleniny: čo robiť v prípade úrazu?
Svadobné fotenie s nádychom zábavy. Tipy pre nezabudnuteľné zábery
Prežite zimu v pokoji, zdraví a pohode vďaka aromaterapii
Pánska peňaženka: Ako si vybrať správne?
Plastové dózy na potraviny: Tajomstvo organizovanej a prehľadnej kuchyne
Plavby v Chorvátsku s kapitánskym preukazom: Splňte si sen o vlastnej jachte!
Hurá do školy: Ako zvládať ranné vstávanie a prípravu detí do školy?

Ďalšie články na podobné témy

Za lepší pocit, za lepšie zdravie, za lepšiu verziu seba!
Nedarí sa vám otehotnieť? Vyskúšajte prírodnú liečbu
Zranenia pri sexe alebo intímna bolesť
Musela som skončiť WHOLE30 – Prečo???
Seriál psychosomatika, keď dušu niečo trápi, tak telo ochorie VI
Seriál psychosomatika, keď dušu niečo trápi, tak telo ochorie X
5 chrípkových zabijakov
Čo má spoločné múdrosť tela s intuíciou?