Tipy a triky pre dokonalé kysnuté cesto
22. 5. 2020 | Paťka

Tipy a triky pre dokonalé kysnuté cesto

Kysnuté cesto je pre niektoré z nás ako ťažká rovnica z matematiky s niekoľkými neznámymi. Nie je to ale také náročné, ako sa zdá. Kysnuté cesto poznali siahodlhé zoznamy našich predkov a poznáme ho aj my. Má neopísateľnú vôňu a tá chuť! Predstavte si nadýchanú, práve upečenú buchtičku s lekvárom. Mňam! 

Ako sa robí kysnuté cesto?

Pri vypracovávaní kysnutého cesta nepotrebujete žiadne zaklínadlá. Stačí vám dobre vykysnutý kvások, hladká múka, štipka soli a voda. A tu už prichádza prvý problém. Kvások. Ako ho urobiť tak, aby mi dobre nakysol? 

Ako pripraviť kvások?

Ku tvorbe kvásku potrebujete teplé mlieko, cukor a kvasnice. Platí zásada, že na pol kila múky vám dokonale stačí polovica čerstvých kvasníc (21g) a na kilo múky potrebujete celú kocku droždia (42g). Na začiatok sa to najlepšie naučíte na celých kvasniciach a neskôr budete môcť experimentovať s množstvom podľa toho, ako vám vyhovuje. Výborné kysnuté cesto je možné pripraviť aj zo sušeného droždia. Vtedy sa dáva 1 vrecúško droždia na polkila múky.

najlepsie-kysnute-cesto_1615797182.jpg
Na kvások z 1 kocky droždia potrebujete 3 dcl teplého mlieka a polievkovú lyžicu cukru. Mlieko zohrejte v menšom hrnci, pridajte doňho lyžicu cukru a droždie. Všetko nechajte rozpustiť a prikryte utierkou, pokrievkou alebo dokonca alobalom. Mlieko nesmie vrieť! Mlieko musí byť len akurát zohriate. Najlepšie, ak droždie v ňom miešate prstom, pretože cítite jeho teplotu. Ak je pre vás znesiteľná, teplota je ideálna. Ak začína byť príliš teplé, hneď ho odstavte. 

Nemáte práve zapnutý radiátor? Máte doma železnú platňu, ktorá sa väčšinou používa na varenie ryže? Použite ju. Trochu ju nahrejte, položte na ňu hrniec a nechajte vzísť kvások aspoň 15-30 minút. Neodkrývajte ho! Nechajte ho pekne potichučky robiť si svoju prácu. Po odkrytí zistíte, ako krásne narástol.

kysnute-cesto_1615797176.jpg

Čo teraz, keď už máme kvások z jednej kocky droždia?

Do misky si nasypte 1 kg hladkej múky, štipku soli, prilejte kvások a vodu, najlepšie minerálku. Po minerálke bude cesto oveľa vláčnejšie ako po vode z vodovodu. Ak chcete robiť kysnuté cesto na pizzu alebo na chlieb, pridajte 1 lyžičku soli. Ak chcete robiť kysnuté cesto na koláč, pridajte 1 vajíčko a viac cukru. Aké jednoduché, však?

kysnute-cesto-na-kolac_1615797176.jpg

Ach, to miesenie cesta

Ak máte kuchynský robot, máte vyhraté. Nie je však nad dobre rukou vypracované kysnuté cesto. Nie je to nič náročné, na čo by ste potrebovali dobre vyvinuté svaly na rukách. Každá dobrá gazdinka dokáže vypracovať skvelé kysnuté cesto. Potrebujete na to len obe ruky a misku s pripraveným cestom. Jednou rukou postláčajte všetky suroviny dohromady tak, aby sa spojili. Krúživými pohybmi ruky a naberaním cesta postupne vypracujete hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien. Dobre spracované kysnuté cesto by sa nemalo lepiť na ruky.  Ako dlho trvá vypracovanie cesta? Tak od 5 do 15 minút. 

Kysnuté cesto potrebuje vodu

Pri miesení kysnutého cesta je potrebné dbať na jeho vlhkosť. Cesto musí byť vláčne a nie suché. Tu nastáva ďalší problém, a to ten, že každá múka je iná. Ani dva rovnaké balíčky nemusia v sebe obsahovať tú istú múku. Každá múka potrebuje iné množstvo vody. Skúste najskôr pridať 1 – 2 dcl vody a postupne pridávajte ďalšiu vodu, ak to bude potrebné. Také kysnuté cesto na pizzu potrebuje napríklad oveľa viac vody ako kysnuté cesto na chlieb či buchty. 

kysnute-cesto-na-chlieb_1615797171.jpg

Ostáva už len samotné kysnutie

Kysnuté cesto potrebuje klasicky odpočívať aspoň dokým nezdvojnásobí svoj objem. Tento jav nastane približne po hodine. Je potrebné cesto nechať kysnúť na teplom mieste? Je. Ako ho dosiahnete? Jednoducho. Spomeňte si na platničku, na ktorej varíte ryžu. Opäť ju nahrejte a položte na ňu misku s cestom. Nemusí byť úplne horúca. Stačí tak, aby ste na nej vedeli mať položenú ruku. Po vykysnutí cesta s ním už môžete robiť to, na čo máte chuť. 

Náš tip: Zahrejte rúru zhruba na 30 stupňov Celzia, následne ohrev vypnite. Vložte dnu kvások alebo kysnuté cesto a rúru čo najmenej otvárajte. Získate tak teplé miesto bez prievanu, ideálne na dobré kysnutie!

Ilustračné fotografie: unsplash.com

Paťka

Milujem posúvanie sa vpred v každej oblasti života. Nenávidím nudu a nedokážem obsedieť na jednom mieste. Život nie je o tom, aby sme ostali zaseknuto stáť v našej komfortnej zóne a neskúšali nové veci, nechodili na nové miesta a nespoznávali sa s novými ľudmi. 

Ďalšie články od autora Paťka

Ako si pri zariaďovaní vytvoriť štýlový a praktický domov
Žena, ktorá sa o seba pravidelne stará, je šťastnejšia
Ako si Olívia lásku hľadala
Domáce pleťové masky pre žiarivú pleť
Akonáhle toto raz použijete, penu na holenie už do rúk nechytíte
Vďaka týmto 5 veciam na inú ani len nepomyslí!
Domáce nátierky, ktorých sa nebudete vedieť dojesť
Chcete mať postavu ako modelky? Touto stravou ju dosiahnete

Ďalšie články na podobné témy

Nečakané činitele v domácnosti spôsobujúce stres
Prečo by si mali ženy pospať v práci?
Neviete ako ďalej a ste s rozumom v koncoch? Nechajte si poradiť od svojho srdca
Začiatok nového roka bez chorobného odkladania vecí
Nové "ja" v roku 2018. Ako zmeniť svoj život k lepšiemu!
Frustrácia ako začiatok niečoho nového
Môže byť človek úplne voľný ako vták? Áno, ale nesmie sa báť svojich temných stránok
Psychopati nemôžu byť vyliečení. Pozrite si dôvody!