Úžasný cviklový šalát nielen na chudnutie
31. 10. 2017 | Simona

Úžasný cviklový šalát nielen na chudnutie

Jeseň je obdobím, kedy zbierame úrodu, sťahujeme sa viac do seba a rekapitulujeme, čo všetko ešte potrebujeme dokončiť. Čas sa spomaľuje a príroda sa zahaľuje do nádherných zlatých či červených šiat. Počasie je citeľne chladnejšie, čo nás núti uchýliť sa do teplej kuchyne a vyčarovať dobrotu, ktorá zahreje zvnútra aj zvonka.

Cvikla je typickou ,,jesennou“ zeleninou. Priznám sa, jej zemitej, sladkastej chuti som odolávala veľmi dlho. Preto sa tento šalát stal láskou až na druhé zahryznutie. Po prvý raz som ho ochutnala na narodeninovej oslave a musela ho vyskúšať. Je na ňom ideálne to, že je skvelý studený, ale aj teplý a môžete vymyslieť milión variácií ako tento šalát pripraviť. Základ je samozrejme cvikla a vajíčka.

Na 1 – 2 porcie budeme potrebovať:

cviklovy-salat-suroviny_1616142486.jpg

1 stredne veľkú cviklu

2 vajíčka

Domácu majonézu a / alebo tatársku omáčku

Biely jogurt (nemusí byť)

Soľ

Korenie

Postup prípravy cviklového šalátu

Najskôr si uvaríme cviklu (hoci to zaberie viac ako hodinu, stojí to za to). Keď je cvikla napoly uvarená, dáme variť aj vajíčka.

cviklovy-salat-varenie-surovin_1616142487.jpg

Keď začnú vrieť, plameň znížime a necháme vrieť cca 10 minút. Vajíčka necháme vychladnúť, aby sa nám dobre lúpali. Vajcia môžete nakrájať alebo jednoducho pretlačiť pomocou krájača na varené zemiaky.

cviklovy-salat-uvarene-vajcia_1616142487.jpg

Keď cvikla zmäkne, vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť. Pokiaľ sa zle šúpe, pomôže vidlička, ktorou cviklu jednoducho olúpeme a následne nakrájame na kocky.

cviklovy-salat-vajcia-a-cvikla_1616142487.jpg

A teraz to začína. Ja najviac obľubujem základný, jednoduchý šalát, ktorý ochutím či už majonézou alebo tatárskou omáčkou. Jogurt nepridávam. Mojim malým trikom je pridať pár kvapiek citróna alebo citrodeka. Vy môžete skúsiť experimentovať. Skúste do šalátu zamiešať orechy, semienka, rôzne príchute alebo bylinky.

cviklovy-salat-vajcia-cvikla-korenie_1616142487.jpg

Šalát je naozaj výborný či už teplý, alebo studený, no keď ho odložíte na pár hodín do chladničky, chute sa spoja a bude ešte lepší. Navyše nie je náročný na suroviny a pri jeho príprave sa nielen dobre a zdravo najete, ale tiež aj ušetríte peniaze.  

 cviklovy-salat-vymiesany_1616142487.jpg

Akú variáciu ste vyskúšali vy? Podeľte sa s nami o vaše postrehy do komentára a určite pridajte aj fotku.

 cviklovy-salat-servirovanie_1616142486.jpg
 
cviklovy-salat-na-chudnutie_1616142488.jpg

Ilustračné foto: osobný archív

Simona

Mať zmysluplný cieľ je pre mňa dôležité rovnako ako spoznávanie ďalekého, ale aj blízkeho sveta. Nové podnety, ,,farby" či kultúry sú pre mňa inšpiráciou nie len v písaní, ale aj v bežnom každodennom živote.

Ďalšie články od autora Simona

Dosť sklamaniam. Prečo sa tak rýchlo zamilujeme?
Nečakané činitele v domácnosti spôsobujúce stres
Neustále studené končatiny? Prezradíme vám, čo je za tým!
Otázky, ktoré posunú váš vzťah ďalej
Sviatočné raňajky bez výčitiek – 3 super recepty, ktoré musíte tento rok vyskúšať aj vy
Dávate si správne novoročné predsavzatia?
Ako prežiť Vianoce v pokoji, aj keď ich nemám rada
Detailný návod ako sa (konečne) MAŤ RADA

Ďalšie články na podobné témy

Kokosový vs. olivový olej. Ktorý je lepší?
Grilovacia sezóna nekončí
Detox podla Mačingovej - ako byť štíhla a zdravá
Sviatočné pečenie
Zdravý bezlepkový dezert na nedeľu
Super rýchle letné raňajky, ktoré zasýtia telo i dušu
Recepty na domácu zmrzlinu, z ktorej nepriberiete!
8 najväčších diétnych omylov, ktorým sa treba vyhnúť